Keresés ebben a blogban

2023. december 9., szombat

Dobos-pavilon, Krizsán-bolt, Szabó-fotó, Halápi Csárda, Aranybika belseje, 5-ös tuja mementója... a Ti képeiteken

Debrecen régmúltjáról és a 40–50 évvel ezelőtti életéről osztottak meg velünk újabb muzeális képeket, képeslapokat Kedves Olvasóink levélben, hozzászólásban, illetve a Debreceni Képeslapok idővonalán. Ezekből a szemezgetve, elsőként a Bakó Irén által küldött Dobos-pavilont idézzük meg.


Így írt róla: „Böngészés közben találtam rá erre a képre az egyik oldalon. A Dobos pavillon látható rajta fénykorában, amikor még Budapesten állt és üzemelt. 1885-ben készült róla ez a felvétel, az Országos Általános Iparkiállításon építették fel  a Városligetben, a mai Ajtósi Dürer sor és Stefánia út sarkánál. Ismerjük a történetét, innen került a mi Nagyerdőnkre, amelynek hosszú ideig felejthetetlen szórakozóhelye volt a XX. század első évtizedeiben. Megragadott ez a kép, mert a debreceni helyszínen sosem készült róla ilyen minőségű felvétel.”


A fenti rajzot Barbócz Erzsébet készítette a Fazekas Mihály Gimnázium fenséges belsejéről, amikor 1981-ben az intézmény diákjaként éppen ügyeletes volt. Köszönjük ezt a képet is!


A harmadik képet Feketéné Katika küldte a Halápi Csárdáról, azt is jelezve, hogy anno sokat vásárolt, kávézott, üdítőzött ott, tejet hordott oda, sőt, még flipperezett is olykor. Mint írta, a hely 1993-ig élte a fénykorát. Járóka Ferenctől a Thaly és a Darabos utca sarkán állt ház kapcsán ezt a szép családi képet kaptuk, s azt fűzte hozzá, hogy „a közös képen a dédszülők, papám és tesóm a dédszülői ház bejárata előtt, ahol volt egy kis kert is”.


Járóka Ferenc a Szabó-fotóban készített, egyik gyerekkori fényképén

A hajdanán a Krizsán-féle boltnak, illetve a Szabó Fotónak is helyet adott épületről Gáspár János mellékelte a felvételét, amelyet a bontása előtt készített a híres házról.

A Thaly és a Darabos utca sarkán állt ház emléke. Fotó: © Gáspár János

Bányai Sándor az Aranybika Hotel belsejéről osztott meg képeket az olvasóinkkal.

Az Aranybika régi szárnyának lépcsőháza Józsa János díszablakaival, 2017 nyarán. Fotó: © Bányai Sándor

Az Aranybika hallja a tervező Hajós Alfréd mellszobrával és emléktáblájával, 2017 nyarán. Fotó: © Bányai Sándor

Davidesz Elek az egykori 5-ös villamos Böszörményi úti mementójáról, egy síncsonkról töltött fel képet a hozzászólásához. Szombathy Era pedig azt mutatta be, hogy a hajdani Cserkész-tó területén futó út mentén friss ültetésű facsemeték találhatók. Köszönjük ezt is!

Az egykori 5-ös villamos síncsonkja a Böszörményi úton. Fotó: © Davidesz Elek

Olvasóifotó-összeállításunk előző része itt csodálható meg. Kedves Olvasóinkat továbbra is arra buzdítjuk, hogy archív és friss képeiket, témajavaslataikat küldjék el nekünk közzététel céljából a dkepeslapok@gmail.com címre!

Facsemeték a hajdani Cserkész-tó helyén. Fotó: © Szombathy Era

DBKL

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése