Keresés ebben a blogban

2023. december 11., hétfő

Szeretett szép tavaink a múltban

Élet a Látóképi Tófürdőn, azaz a Macsi Balcsin a strand egyik utolsó nyarán. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Debrecen természeti környezetét még a közelmúltban is több tó, vizes élőhely gazdagította. Ezek közül például a Békás-tavat 2014-re átépítették, a fent látható Macsi Balcsi 2019-ben nyitott ki utoljára, a Fancsikai-tavak kiszáradtak. Fotók: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

 A Szeged Utcai Szabadidőpark tava. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A fenti fotó egy régi kép a lencztelepi ma is szuper SZUSZ-parki tóról. A Vekeri-tóban napjainkban van némi víz, de a 2015-ös kiapadása óta nem tért vissza bele az állatvilága. Cikkünk végén a volt (Halápi-) Hármashegyi-tavat is megidézzük.

A nagyerdei Békás-tó őszi színei a 2013-as átépítése előtt. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Mostani cikkünk következő nosztalgikus jeleneteként íme, egy archív felvételünk a kirándulók és pecások által is szívesen látogatott Fancsikai-tavak egyikéről azokból az időkből, amikor még bőségesen volt víz bennük:

A Vekeri-tóhoz egész évben tömegek özönlöttek, hiszen nyáron horgászni, napozni, sportolni, főzni, valamint csónakázni, télen pedig szánkózni, korcsolyázni és szintén pecázni is kiválóan lehetett ebben a paradicsomban. Sőt, a hőskorban sétahajó is járt itt – lásd ebben a képes összeállításunkban.

Csónakázó, vízibicikliző és piknikező kirándulók a Vekeri-tavon. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A fentieknél is korábban megszűnt, ám szintén nagyszerű és ugyancsak szabadtéri Vértessy-strand, Cserkész-tó, Telegdi-sófürdő, továbbá Kincses-tó stb. története sok gyönyörű régi képpel és képeslappal ebben a múltidéző anyagunkban eleveníthető fel.

A még festői Vekeri-tó a csónakházzal, a 2015-ös kiszáradás előtti szép időkben. Fotó: © Debreceni Képeslapok

DBKL

A Zsuzsi-vonat végállomásánál lévő Hármashegyi-tó 2012 tavaszán. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Kirándulókra váró ladikok a Vekeri-tavon, 2012 tavaszán. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése