Keresés ebben a blogban

2017. október 17., kedd

Anno és most a cívisváros (3. rész)


Debrecenben a 19. századig gyakori tűzvészek mellett a II. világháború és az azt követő ,,városrendezések" is nagyban formálták a lakóhely arculatát. Mostani összeállításunkban
– az előző anyagunk folytatásaként – erre mutatunk újabb elgondolkodtató példákat.
(A galéria a képre kattintva is megnyitható.)


E cikkünk legfelső fotóin a Vörös Hadsereg útján a városháza környéke látható 1963-ban Horváth Zoltán fotóján, valamint ugyanott ma. Szembetűnő a kis franciakert és persze a takarékpalota (,,IPK") tornya, ami abban az esztendőben égett le. A második képpár régi felén ugyanakkor még a takarékpalota se épült meg... Mai fotók: Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok


Ugyanezt az 1912 előtti állapotot tanulmányozhatjuk a fenti montázson is, amelyen a Kossuth utca látképe is szuperül kivehető. A következő blokk pedig már a Kossuth teret mutatja, szintén madártávlatból. (Régi fotó: Bakonyi Béla, 1964.)


A Nagytemplom jobbján 2010 óta egy kihasználatlan és nem látogatható ,,üvegpiramis" van. Ebből a nézetből hasonlítottuk össze az 1964-es látvánnyal (melyet szintén Bakonyi Béla örökített meg). A szobor mellett az Aranybika pompázik. Mai fotók: Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok


A Piac utcáról szintúgy megállapíthatjuk, hogy sok minden változott az elrohant évek és események során. Itt például még toronysisakkal láthatjuk a Kistemplomot.


Átellenben állt a gyönyörű Hegedűs és Sándor-féle palota. Ez a pazar alkotásunk is a II. világháborúban pusztult el, s a helyére a Hajdúsági (Centrum) Áruházat építették Mikolás Tibor tervei alapján.
Ma ez az üzlet könyvesház. Mai fotók: Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok


Tovább haladva a Miklós utcáig, a Frohner Szállodához értünk. Ez sincs meg már, a helyén egy okkersárga színű kerámiaburkolatú lakóház áll.


És láthatjuk a Petőfi teret is, ami nagyon nagy károkat szenvedett el az 1944-es bombázásokban. Az itteni egykori Hunyadi utcának ma már csak ez az épülete van meg. Szerencsére felújították, és immár a görögkatolikus egyház használja. Mai fotók: Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok


Onnan ha átsétálunk a Varga utcán a Kossuth utcára, akkor a Csokonai Színház balján a pénzügyi palotát találjuk. Ennek a helyén állt a híres Komáromy-ház, ahol a Szatmári békét is előkészítették! (Rajz: Zoltai Lajos.)


Mindezek mellett terült el az Ady park, ami Debrecen egyik leghangulatosabb süllyesztett parkja volt. Már ez sincs meg, a helyet feltöltötték, lekövezték, és sok régi fát kivágtak.


Hasonlóképpen nagyot változott a Kálvin tér is. A régi tanári villák helyén az Új városháza van, arrébb rakták a Csokonai-szobrot, és az Uránia Mozgó környezete is markánsan átalakult.
Mai fotók: Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok


Sorozatunk első része idekattintva tekinthető meg.
(Folytatjuk...)

DBKL


A híres ház, hol a poéta ,,meg-hólt", ilyen volt az emléktábla kihelyezésekor – s ezt láthatjuk most a Hunyadi–Darabos utcai sarkon
(régi fotó: Debreceni Irodalom Háza)

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után.
A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.