Keresés ebben a blogban

2020. július 29., szerda

A megfestett város

Huszárok a Nagyerdei Vigadónál. (Festmény a Hotel Óbester Simonyi termében.)

Debrecen nevezetességeinek és eseményeinek ábrázolása se csak konkrét képeslapokon vagy fotókon jelenik meg, hanem festményeken, grafikákon és egyéb technikákkal készült kompozíciókon is.

Csontváry Kosztka Tivadar, 1903: A viharos Hortobágy. Képzőműv. Alap Kiadóváll. Bp., 1977

Kezdjük máris a nagyerdei Békás-tóval abból az időből, amikor még a vízesés felőli stégek is megvoltak. A festmény Masits István nosztalgikus alkotása, mégpedig 2014-ből.


A belváros felé közeledve, íme az Árpád téri református templom, ahogyan László Ákos megörökítette. Látomását 2007-ben jelentette meg a debreceni Kartonpack, amely naptárt is kiadott a művész városképeiből.


A képzőművészeti anyagok sorából természetesen a Nagytemplom se marad ki, sőt. Itt egy képeslapon látható a cívisváros fő jelképe. Az olajos pasztellt Vígh István készítette, az üdvözlőkártyát pedig a református egyházkerület adta ki.


Szintén a református egyházhoz kötődnek a Gáborjáni Szabó Kálmán freskóit bemutató illusztrációk, képeslapok, prospektusok is. A művész e képei a Kollégium falait ékesítik, s mi most itt a Habsburg-ház trónfosztását megelevenítő képét közöljük. (Kiadó: TREK, 1997.)


Debrecen nem fotóművészeti ábrázolása helyi szinten az újévi üdvözlőlapoknak is meghatározó eleme. A következő alkotáson az egykori kamarapalota jelenik meg karácsonyi ünnepi köntösben, s a lapot a Cívis Ház Zrt. adta ki kereken 2000-ben.


S hogy keretbe foglaljuk ezt a szösszenetet, egy újabb Masits-képpel zárjuk a mostani mondókánkat. Az akvarellen a téli Meszena utca látható; hideg van, a fák csupaszok, ám a fehér hó és a kék ég mégis mindent beragyog... A régi cívisvárosról Maksai János is készített festményeket. Műveiből ebben a cikkünkben mutatunk ízelítőt.


A város épületei mellett Debrecen címere is gyakori szereplője a különféle kiadványoknak. Íme egy kártyanaptár, amin a frissiben visszaállított, eredeti címerünk tündököl. Ezt a kisokost a Hajdú–Bihar Megyei Lap- és Könyvkiadó Vállalat jelentette meg 1990-ben.



(Az itt megosztott műveket se a netről szedtük össze másoktól, hanem a valódi kiadványok alkotta gyűjteményünk példányai.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése