Keresés ebben a blogban

2020. július 16., csütörtök

Ősi mesterségtárunk: a Tímárház

Debrecen egyik legszebb ipartörténeti, építészeti és kulturális emlékhelye a Nagy Gál István utcában található, az egykori Tímár utcában. A XX. század elején emelt épületegyüttesben tímárcsaládok lakóháza és műhelye volt.

1942-es felvétel az egyik tímárműhelyünkről. A fotót Gesztelyi Nagy Zsuzsannától kaptuk,
akinek a nagyapja dolgozott ebben az üzemben

A tradicionális debreceni bőrkikészítő mesterségnek az uralkodó szélirány miatt a délkeleti övezetben, a Bárány, a Cser és a Félszer varga utcákban (későbbi nevükön Teleki, Vígkedvű Mihály és a Tímár utcában) volt a kijelölt helye. Az ipart a II. világháború végéig űzhették itt. 1945 után ugyanis az államosítás miatt már nem végezhettek önálló tevékenységet, és a bőrművesség a gyárakba kényszerült.

Sárga István, majd Fazekas László műhelye a Tímár utca 6. szám alatt, a mai Tímárházban.
A képet a tímártörténeti tárlaton repróztuk

A háború idején még 108 maszek dolgozott a cívisvárosban a négy bőrgyár mellett. Sőt, az országban nálunk volt a legtöbb tímár, s ez a nehéz fizikai mesterség apáról fiúra szállt. Portékáik a hazai termelés 40%-át tették ki, és a termékeik Bécs és Krakkó piacain is kaphatók voltak. Ma már a Tímárház épülete az egyetlen, amelyik szinte az eredeti formájában maradt meg. Mellette egy romos épület is megvan még (Domján Imre egykori lakása és műhelye), ennek telke a Vígkedvű Mihály utca felől közelíthető meg. Fotóit lásd lejjebb.

A porta mai arca a Nagy Gál István utca 6. szám alatt. Fotók: Debreceni Képeslapok

A mai Tímárházban egy állandó tímártörténeti kiállítás is található. A tárlat anyagát szinte egészében tímárcsaládok leszármazottai ajánlották fel, és a Déri Múzeum munkatársai rendezték be.


Domján Imre tímármester egykori lakása és műhelye 2020 júliusában, a Vígkedvű Mihály utca 65. szám alatt

Az épületegyüttesben ugyanakkor debreceni kézművesek is bemutathatják az alkotásaikat, a műhelysoron pedig látványműhelyek találhatók.


Ez volt anno Domján Imre tímármester lakása és műhelye a Vígkedvű Mihály utca 65. szám alatt.
A képet a tímártörténeti tárlaton repróztuk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése