Keresés ebben a blogban

2020. december 15., kedd

A „Hegedűs és Sándor” palota


Debrecenben a megszüntetett Alexandra Könyváruház (eredetileg Hajdúsági Áruház, majd Centrum Áruház) épületegyüttese helyén előzőleg egy szép palota pompázott. A fenti, régebbi fotót Vekerdi Károlytól kaptuk, az újabbat az Építészfórum közölte.

Az épület a szemközti Svetits-palotához hasonlított.
Forrás: 
MúzeumDigitár
A Piac utca 34. szám alatti gyönyörű épületben az 1888-ban alapított Hegedűs és Sándor Irodalmi és Nyomda Rt. működött, melynek könyvnyomdája, -kötészete,  -kiadóhivatala, -kereskedése, továbbá papíráruháza és -raktára, zenemű- és műkereskedése is volt. Debrecen lexikon leírása szerint a ,,Hegedűs és Sándor" jól felszerelt nyomdája 1918-tól 1933-ig működött a Ferenc József (ma Piac) utca 49. szám alatt.  A cívisváros legnagyobb ilyen magánnyomdájaként negyven embert foglalkoztatott.
A rendkívül dekoratív központi székházat szép tornyok is ékesítették, ahogy a közeli Gambrinus köz és a Kossuth-sarok pazar épületeit is. Stílusában a szemközti Svetits-palotához illeszkedett, de a református püspöki palota is eszünkbe juthat róla. Sajnos a II. világháborúban megsemmisült, s emiatt emelték oda végül a modern stílusú, mai áru- és lakóházat Mikolás Tibor tervei alapján, 1962-re. DBKL

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A telken a Hajdúsági Áruház építéséig a Petőfi Kertmozi működött. Fotó: Fortepan / Hegedűs Anikó, 1958

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése