Keresés ebben a blogban

2023. február 28., kedd

110 év a takarékpalotánál

Táncos Kovács-ház a Piac és Kossuth utcai sarkon, ahol 1912-ben megépült a ma is álló takarékpalota.
A képeslapmásolatot Vekerdi Károly töltötte fel a Facebook-oldalunkra

Debrecen egyik legfontosabb csomópontja a Piac utca és a Kossuth utca kereszteződésében található. Évszázados épületek pompáznak itt, s régen, amíg a forgalom engedte, a környezetük is a szép összhatást szolgálta. (A galéria a képre kattintva is megnyitható.)

Kilátás a Vörös Hadsereg útjára a Svetits-palota  tetőteraszáról, az 1970-es évek elején...
Fotó: Tulok Ferenc / Képzőművészeti Alap Kiadóv.

Fotó: MTI, Fényes / Képzőművészeti Alap Kiadóv.
Ez a képeslap is egy fantasztikusan idillikus arcát mutatja a belvárosnak. A Vörös Hadsereg útján még négy fasor futott, a villamossín pedig a páratlan oldalon feküdt, és leágazott a Kossuth utcára. A városháza előtt békében zöldellt az a díszkert, ami a századelőn is ott pompázott már, s onnan fölpillantva még látható volt a Kossuth-sarki takarékpalota körablakos kupolája. Ez az ékesség 1963 nyarán másodjára égett le, s akkor sajnos már nem renoválták.

Fotó: MTI, Fényes / Képzőművészeti Alap Kiadóv.
A következő üdvözlőkártya dátuma tíz évvel későbbre, 1973-ba röpíti vissza az utókor nézelődőit. A villamosok már középen közlekedtek (túl voltunk ekkor a vonalfelszámolások zömén), kivágták a legtöbb fát, és csemetéket ültettek a helyükre. Ellenben a Vörös Hadseregútja két oldalát még szép gyepszőnyegek díszítik, és virágültetvények is piroslanak a felvételen. A fotó egyébként ünnep idején készült (minden bizonnyal április 4. körül), hiszen a városháza és a MÁV-igazgatóság is fel volt lobogózva. Az alábbi kép a fentiekhez hasonlóan szintén a Svetits-bérpalota (1930)

tetőteraszáról készült. Ebben a nézetben jól látszik a dupla erkély is, érzékeltetendő, hogy hol is álltak a fotósok. Most viszont előbb íme egy napjainkban készült felvétel:


Az előző beállítás folytatása Fényes Tamástól. A képen már a Kistemplom és a takarékpalota
is szuperül látszik, s amúgy a felvétel a cikk utolsó képeslapjával is egybevág...

Ezen a legújabb kori felvételen a Kossuth utca már a belvárost kettéválasztó határvonalként is funkcionál, hiszen a sétálóövezet miatt onnan csak balra vagy jobbra közlekedhetnek a gépjárművek (kivéve a villamosokat és a bringákat). Napjainkra már a városháza tetejét is rendbe tették. A második képen látható Bengáli villamosokat nyugdíjazták, és remélhetőleg hamarosan a Kistemplomot is felújítják. Sokak vágya teljesülne azzal is, ha visszakapná a toronysisakját – miként a takarékpalota is a sarokkupoláját!
Fotó: © Debreceni Képeslapok.


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Tulok Ferenc kezdőtémája 1972-ből, színesben és villamos nélkül. Kiadó: Képzőművészeti AKV

(Az itt megosztott képeslapokat se a netről szedtük össze másoktól, hanem a valódi kiadványok alkotta gyűjteményünk részei. Ne lopj te se!)

Az 1963-as lapon még megvan a palota tornya és a ,,tanácsháza" előtti
kis franciakert. Fotó: Horváth Zoltán / Képzőművészeti Alap Kiadóv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése