Keresés ebben a blogban

2017. november 1., szerda

A Hal köz


Debrecen belvárosában, az emeletes házak takarásában található egy kis tér.
Ez a Hal köz, mely ismét sokak kedvence.A Bajcsy és a Simonffy utcák közötti tömbbelsőben korábban az emlékezetes piac működött, ahol főként halat, húsféleségeket és tejtermékeket árultak – lásd a fenti szép üdvözlókártyán, amit V. Pákozdi Károly Zoltán osztott meg az olvasóinkkal. A Széchenyi utca felől volt a Halász vendéglő, ami az utolsó időkben már csak (nem igazán jó hírű) kocsmaként funkcionált. 2003 óta üzletház áll a helyén.
Videó, mai fotók: Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

Az egykori piac a Hal közben (a fenti lap fekete-fehérben). Reprint: Uropath

A piac felszámolása után egy-két haláruda még kitartott az épületekben, a kis téren pedig konzervgyári bolt, majd csavarüzlet volt. Közben a helyet parkolónak is használták, mivel akkor még oda és a Simonffyra is bemehettek gépjárművek. Az elhanyagoltság és a nagy igénybevétel miatt rohamosan romlott a környék állapota.

A régi halpiacot szimbolizáló szobor a szökőkúttal

A felújítás és az átépítés 2010-re fejeződött be. A Hal közben is immár megannyi vendéglő, valamint galéria, szökőkút, szobor, padok és esti díszkivilágítás is szolgálja a látogatókat. A hely kicsik s nagyok körében is nagy népszerűségnek örvend; korábban a szobor megítélése még megosztotta az embereket, de a többség mára már bizonyára ezt is megszokta.

Kilátás a Simonffy utcai ikerpalotára

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után.
A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A csobogó esti díszkivilágítása. Mai fotók: Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.