Keresés ebben a blogban

2016. május 17., kedd

Az ősi cívisváros a tűzvészek korában

Festmény: Gáborjáni Szabó Kálmán. Kiállító: Református
Kollégium. Nagyobb fotóért kattints a képre!
Debrecen formálódásának fontos állomása az 1802-es tűzvész, valamint a XX. század eleji nagy építkezések.

Az előbbi tragédia miatt kellett újjá-építeni a Református Kollégiumot is, a beruházásokkal pedig olyan paloták születtek, amik ma is pompáznak – s tűntek el a helyükön lévő házak...
A Református Kollégium 2016. május 14-én díjtalan tárlatvezetéseket tartott a Nemzeti emlékhelyek napja alkalmából. Ekkor a múzeumokat, az Oratóriumot, a Nagykönyvtárat, valamint a felső szint freskóit és a Csokonai-emlékszobát is megcsodálhatták az érdeklődők.

Az 1538-ban alapított intézmény korábbi épületegyüttesét Gáborjáni Szabó Kál-mán falfestménye, valamint makett is bemutatja a ma emberének. Ugyanakkor Zoltai Lajos alkotásai a cívisváros egykori nevezetes épületeit is rekonstruálják.
Ilyen az, hogy a Gambrinus köz iker bérpalotája (1913) helyén a Szikszay-, Dobozi- és Vígkedvű-házak álltak (lásd a lenti montázs bal alsó képén); a püspöki palota (1912) helyén a Nagytemplom felől 1764-től Szilágyi Sámuel püspök rezidenciája volt; a Nagytemplom (1824) helyén pedig az András Templom magasodott, s ez is az 1802. június 11-i tűzben semmisült meg, amely elpusztította a Veres tornyot, a kollégiumi épületek zömét és 1500 lakóházat is... A program végén egy kiadós belvárosi sétán is részt vehettek a legkitartóbbak: Keczán Mariann muzeológus vezetésével Ady Endre emlékhelyeit kereshették föl.


Zoltai Lajos festményei a mai püspöki palota, a Gambrinus-bérház és a Nagytemplom helyein állt épületekről

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.