Keresés ebben a blogban

2024. január 27., szombat

Ady Endre és Debrecen

Debrecenben sokat időzött anno Ady Endre, a későbbi neves költő (1877. november 22.  1919. január 27.). Eredetileg jogásznak tanult itt, és a futballcsapatnak is tagja volt. Majd átpártolt az újságíráshoz, és a Debrecezeni Reggeli Újság mellett a DebrecenNagyváradi Értesítőnek is dogozott.

Ady Endre gyakornok a Debreczeni Reggeli Újság szerkesztőségében, 1898-ban. Fotó: Kiss Ferencz

Az első verseskötete is Debrecenben jelent meg, s kedvenc helyei közé tartozott az Angol Királynő Szálló is. Az azzal szemközti Csokonai Színházban még össze is veszett Geréby Pállal, mivel kapatosan az ő helyére ült le, s a kakaskodásnak az lett a vége, hogy kardpárbajt vívtak egymás ellen. Mindketten megsebesültek (állítólag Geréby saját magát vágta meg), s az ügy kitudódott, így a váci börtönben kellett letölteniük 5, illetve 8 napnyi büntetést...

Ady Endre (1877. november 22.  1919. január 27.) belvárosi szobra 2019 januárjában. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Debrecenben kezdett levelezni azzal a „Kíváncsi Illiként” szereplő, titkos rajongójával, aki  a hosszú és bensőséges levelezésük ellenére – sohase fedte fel a kilétét még a költőnek se. Amikor pedig ezt a nyilvánosság számára megtette, nem sokkal később elhunyt. A cívisvárosban Adynak park és iskola is viseli a nevét, s a legújabb szobrát (Győrfi Ádám művét) 2016-ban  a Csokonai Színház mögött állították föl.

A macskaköves Mester utca, a mai Kölcsey Központ felőli sarkon. Itt, a lebontott 4. szám alatti Ónody-házban lakott 1896-ban a joghallgató Ady Endre. (Képforrás: Debrecen kincsei, TKK.)

A hihetetlenül népszerűvé lett Ady Endre 1919. január 27-én hunyt el Budapesten. Ha érdekel, hogy milyen lett volna, ha találkozik Szabó Magdával, akkor látogass erre a fotós cikkünkre!

Ilyen volt a Debrecenben tanuló és újságíróskodó, ifjú Ady Endre, akinek 1899-ben, a cívisvárosban jelent meg az első verskötete, melyből a jobb oldali fotón szereplő ,,Kíváncsi Illinek" is küldött. A portrét a lánynak dedikálta, és ma a Debreceni Irodalom Házában csodálható meg. Repró: © Debreceni Képeslapok


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Ilyen volt 120 éve Ady Endre első debreceni lakóhelye a Nagy-Mester utczán,
és ez az épület van ma ugyanott, a lebontott háznál

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése