Keresés ebben a blogban

2022. február 13., vasárnap

Címerek a cívisvárosban

Cs. Uhrin Tibor mozaikcímere a főtéren. Nagyításért kattints a képre!
Debrecenben sok és sokfajta címer ékesíti a különféle létesítményeket. Ilyen jelképek a középületeken kívül magánházakon is találhatók.

A cívisváros hagyományos címere a rendszerváltáskor lett újra hivatalos jelkép. Fő elemei a tűzből feltámadó főnixmadár, a bárány, a pálmafa, valamint a Biblia és a Nap. Ennek is sokféle változatát fedezhetjük fel, hiszen van kitárt szárnyú, leeresztett szárnyú, továbbá napos és anélküli is. Mindezek mellett állami (koronás és Kossuth-) címerek, valamint külföldi (velencei, orosz és finn) címerek is vannak az adott helyeken. Sőt, egyes magánházakon családi címerek őrzik a tradíciókat, a Köztemető katonai parcellájában pedig szovjet címer is hirdeti a múltat az ottani obeliszken... Az alábbi galériánkban Debrecen címereinek sokszínűségéből nyújtunk ízelítőt. DBKL


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése