Keresés ebben a blogban

2023. június 27., kedd

Ritka nagy bogáncs a Faraktáron – ráadásul ehető?

A debreceni Faraktár utcai felüljárónál egy hatalmasra nőtt, gyomnövénynek tűnő növényre lettünk figyelmesek 2023 június végén. Vélhetően közönséges aszattal van dolgunk, ami általában kisebbre nő. A szamárbogáncsnak is nevezett növényről alább sokkal izgalmasabb ismeretek is szerezhetők, a növény korrekt azonosításához azonban olvasóink segítségét is kérjük!

A híd alatti gazosban háborítatlanul növögethetett ez az aszat. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Wikipédia leírása szerint a közönséges (lándzsás) aszat az őszirózsafélék családjába tartozik, és az élete második évében 1–1,5 méteres, virágos szárat növeszt. Ez az egyik fő mézelőnövényfaj; a nektárja és virágpora méheket és lepkéket, a magvai pedig sok, kisebb énekesmadarat táplálnak.
Mediterránfarm cikke arra is felhívja a figyelmet, hogy az erősen tövises növénynek a magassága jó helyen, különösen félárnyékban a 2 métert is megközelíti (de akár 3 méteresre is nőhet). A portál rámutat: „Szinte minden része ehető, ha nem tántorít el a rengeteg tövis. A fiatal levelek főzeléknek, a fiatal szár hámozva a spárgához hasonlóan használható. A virágzatokat az articsókához hasonlóan készítheted el. A gyökere más gyökérzöldségekhez hasonlóan főzve fogyasztható. Gyógynövényként nem gyakori, de borogatásként fájó testrészekre, reumás fájdalom ellen felhasználták.”
Hobbikert.hu összeállítása további érdekességeket, sőt, ételreceptet is közöl erről a növényről.

A Faraktár utcai sín melletti növény magasságát modellünk segítségével szemléltetjük. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Mindezek alapján Kedves Olvasóinkat arra kérjük, hogy aki felismeri a képeken látható növényt, és akinek van tapasztalata, bármilyen ismerete erről a növényről, az legyen kedves, ossza meg velünk a Facebook-posztunkban, és akkor az ő hozzászólásaikkal is kiegészítjük ezt a cikkünket. Köszönjük!

Az óriási növény állítólag igen sokoldalúan hasznosítható. Fotók: © Debreceni Képeslapok


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése