Keresés ebben a blogban

2023. június 23., péntek

A Vágóhíd utcai palota és a híd alatti öreg házak

A debreceni Vágóhíd utcai volt dohánygyár mellett áll egy különleges emeletes kis palota, amin sokaknak megragadhat a tekintetük például a Zsibogóba jövet-menet. Olvasónk, Szegedi Péter is arról érdeklődött, hogy ez új épület, vagy olyan régi, ami eredeileg a dohánygyárhoz tartozott.

A Vágóhíd utca 4/A. szám alatti épületben ma bútorbolt működik. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Az utóbbi – tudtuk meg a helyszínen érdeklődve. A szép házban ugyanis a dohánygyár szolgálati lakása, illetve lakásai voltak. Nagy Katalin a cikkünk nyomán így fogalmazott: „Lehet, hogy szolgálati lakás-háznak épült. Annál a cégnél, ahol az első munkahelyem volt, ott is a telep melletti iker-szolgálati házban élt a főmérnök és az igazgató a családjaikkal.”

A dohánygyári villa melletti volt Fűszért-lerakat épülete 2023. július 5-én. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Ottjártunkkor megfigyeltük azt is, hogy szintén különösen igényes lehetett eredetileg az a szomszédos (bizonyára a dohánygyárhoz tartozott) ház is, ahol most étterem működik, továbbá a palota másik végénél az a hosszú zöld épület is, amelyikben többek között húsbolt üzemel. Az utóbbiról olvasónk, Pálóczi Zsolt azt írta, hogy Fűszért-raktár volt. Köszönjük!

Az épület látványa a katolikus temető irányából, 2023. június 22-én. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Ugyancsak rendkívül egyedi a felüljáró és a volt dohánygyár közötti ház, valamint a híd túloldalán a temető és a vasúti sín közötti régi csőszház is. Ez a két ingatlan sajnos az utóbbi hónapokban az elhagyatottság jeleit mutatja, de természetesen annak mi örülünk a legjobban, ha nem így van! Olvasóinkat arra kértük, hogy aki ismeri a jelzett öt épületeknek a történeteit, eredeti rendeltetéseiket, osszák meg velünk a Facebook-posztunkban, és frisítjük soraikkal ezt a cikkünket. Ennek nyomán Fazekas Gergő is jelentkezett, s azt tudatta, hogy a híd alatti öreg ház nagyon régen bakterház volt. A papája a vasútnál dolgozott még anno, így volt lehetősége a 80-as években bérelni a házat a vasúttól. Volt veteményes is, és szépen rendben tartotta mindig.

A felüljáró és a volt dohánygyár közötti ház 2023 tavaszán. Fotók: © Debreceni Képeslapok

A volt katolikus temető melletti kis kertes ház 2023  tavaszán. Fotó: © Debreceni Képeslapok


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Az épületnek a belső környezete is szemrevaló, hiszen gyönyörű fák is zöldellnek a parkjában. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése