Keresés ebben a blogban

2023. június 22., csütörtök

Megtalálod, mi hiányzik a mini Debrecen szoborról?

A Tapintható láthatatlan című új alkotás részlete a Kossuth térrel. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Debrecen belvárosát ábrázolja kicsiben az a köztéri kompozíció, amit 2023. június 17-én lepleztek le. A mű a főtéri Kossuth-szobor mellett helyezkedik el, s nemcsak turisztikai érdekesség, hanem a gyengén látók és a vakok tájékozódását, a debreceni épületekkel való ismerkedését is segíti. A Tapintható láthatatlan című szobrot a Rotary Club Debrecen állíttatta, és az a Lestyán-Goda János szobrászművész készítette, aki a Piac utca és a Hatvan utca sarkán álló Szabó Lőrinc-szobrot, valamint a Hal közben lévő halszobrot is megalkotta.

A mini Debrecen szoboregyüttes részlete a püspöki palota és a Nagytemplom makettjével. Fotók: © Debreceni Képeslapok

A máris nagy népszerűségnek örvendő kompozícióról egy valami azonban sajnos nagyon hiányzik, jóllehet, összességében lenyűgözően részletgazdag. Ez pedig az, hogy a főtéri Kossuth-szobornak csak a talapzata került a mini Debrecen műre. A Kossuth-szobor alakjainak imitálása úgy hibádzik rajta, hogy ugyanakkor a mini Debrecen mása testet ölt a bronz terepasztalon is. Ezt jelöltük be a képen:

A mini Debrecen szobor középpontjában a Kossuth-szobornak csak a talapzata van meg. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Remélhetőleg ezt mielőbb rendezik, hiszen a mostani állapotában olyan a kompozíció, mintha a Kossuth-szobor 2018-as restaurálásra szállításának Google-képe alapján készült volna. Arra a Debreciner mutatott rá, hogy a kereskedelmi akadémia feliratából hiányzik egy betű, azt pedig mi említjük még, hogy a Piac utca és a főtér makettjére jó lett volna némi életet imitáló ember- és más figura. Sőt, az átadás után letört Nagytemplom-toronydíszeket is pótolni kell immár... Mindezek ellenére megtekintésre érdemesnek tartjuk a művet, bízva abban is, hogy nagyrendezvények idején nem fogják eltorlaszolni úgy, mint Szabó Magda szobrát

Az igazi Kossuth-szobor és mellette balról a mini Debrecen 2023. június 20-án. Fotók: © Debreceni Képeslapok

DBKL

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Református Kollégium makettjének felirata sajnos kissé girbegurba lett. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése