Keresés ebben a blogban

2023. június 23., péntek

Az 1975-ös, X. Debreceni Virágkarnevál

Debrecen a tizedik virágkarnevált rendezte meg 1975. augusztus 20-án. A 40. Debreceni Virágkarnevál jubileumi kiadványa (2009), illetve a korabeli sajtóbeszámolók szerint aznap reggel szemerkélő esőre, borús időre ébredt a város. Pokrócok alatt, esernyőkkel a fejük fölött szorongtak az emberek.

A debreceni baromfi-feldolgozó felvonulói és virágkocsija a Petőfi téren. Fotó: Fortepan / Hajdú Richárd, 1975

Így is megteltek ám az erkélyek is, és a Vörös Hadsereg útján felhangzó vidám zene a rossz idő ellenére is karneváli hangulatot teremtett. A fenti fotón a Barnevál szereplői láthatók a Petőfi téren, a következő csokorban pedig a Vörös Hadsereg útjára, valamint a Nagyerdei Stadionba látogatunk.

Ízelítő az 1975-ös fellépők közül, a Főnix Nkft. 2009-es „A 40. Debreceni Virágkarnevál jubileumi kiadványa”-ból reprózva

A 2009-es album hangsúlyozza: színpompás kompozíciók, hangulatos menettáncok és látványos tűzijáték jellemezte a jubileumi virágkarnevált. A múltidézés feleleveníti azt is, hogy a Csokonai-gimnázium a nők nemzetközi évét szimbolizáló kocsival szerepelt, és a kompozícióhoz kapcsolódó csoport az öt világrész népeinek barátságát fejezte ki.

Az 1976-os pecséttel ellátott képeslapon a Debreceni Ruhagyár hattyúhajós kompozíciója lejt a Vörös Hadsereg útjánFotó: Tulok Ferenc

A Tóth Árpád Gimnázium virágkocsija ugyanakkor Szinyei Merse Pál „Majális” című képét jelenítette meg, és az alkotást esernyős lányok színpompás, igazi karneváli menete kísérte (lásd a fenti képösszeállításban).

A Lenin Kohászati Művek kompozíciója és felvonulói a Vörös Hadsereg útján Fotó: Fortepan / Ötvös Gergely, 1975

A Lenin Kohászati Művek felvonulói egy közelebbi felvételen. Fotó: Fortepan / Ötvös Gergely, 1975


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A zsűri egyik virágkosara, valamint korabeli üdítőitalok a Nagyerdei Stadionban,
a Főnix Nkft. 2009-es „A 40. Debreceni Virágkarnevál jubileumi kiadványa”-ból reprózva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése