Keresés ebben a blogban

2020. július 25., szombat

Kádár János az Újkertben (1978)

Szemle a Vénkertben. Fotó: Építőmunkás. Nagyításért kattints a képre!
Debrecen az ország és az MSZMP első számú vezetőjét látta vendégül 1978 nyarán. Kádár János felment az egyik 14 emeletes tetejére is, ahol megtekintette az új lakótelepekkel beépítendő városrészeink makettjeit.

Mindenki „Jani bácsija” 1978. június 7-én érkezett Debrecenbe az aznapi pártaktíva-értekezletre. A vendéget az Újkertben is boldog integetők fogadták, egy kislány virágcsokorral köszöntötte, a vénkerti iskolás gyerekek pedig zenéltek is neki. A nyárias időjárás ellenére is zakót, nyakkendőt és jellegzetes kalapját is viselő pártfőtitkár és a házigazdái fellifteztek a Lehel utca 10. szám alatti toronyház felső teraszára, ahol egy nagyméretű terepasztalon tanulmányozhatták a Libakert, a Vénkert és az Újkert leendő arculatát. A terveket Seres György, a HÁÉV vezérigazgatója mutatta meg (a maketten már az 5 hónappal később átadott Kölcsey-művház is szerepelt).

Kádár János a vidámpark megnyitóján. Fotó: Nagyerdei Kultúrpark
A Debreceni Képeslapok Facebook-oldalán hozzászólók szerint „aznap az ABC-ben féláron árulták az addig és utána sem látott szebbnél szebb gyümölcsöket és zöldségeket” – lásd a kommenteket. Kádár János egyébként akkor már nem először tette tiszteletét Debrecenben. 1960. május 14-én például ő avatta fel a vidámparkot, majd 1977-ben is a cívisvárosban találkozott Románia vezetőjével. 
Az Építőmunkás című lapban közölt felvételek papírkópiáit nyomdai archívumból sikerült megszereznünk. A sorozat tanúsága szerint Kádár János Nádudvarra is ellátogatott, ahol a kíséretével egyebek mellett végigvonult a település főterén, szemrevételezte a gabonaföldeket, és megismerkedett a pulykanevelő teleppel. A páratlan összeállítás az alábbi galériánkban tekinthető meg:(Az itt megosztott képeslapokat se a netről szedtük össze másoktól, hanem a valódi kiadványok alkotta gyűjteményünk példányai. Ne lopj te se!)

A vizitről a Népszabadság is bő terjedelemben számolt be, s a tudósítás szerint Kádár János a Göcsben és a Bikában is járt aznap

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.