Keresés ebben a blogban

2023. június 9., péntek

Mi van most a lebontott Váci Mihály Kollégium helyén?

Debrecen egyik legnagyobb kollégiumát, a Váci Mihály Kollégiumot 2022 nyarától bontották le. A nagy park övezte, nyolcszintes épületegyüttes akkor volt 50 éves.

A kollégiumhoz nagy park, sportpálya és étterem is tartozott. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Ezt az Apafi utcai helyet látogattuk meg 2023. június 7-én, feltérképezendő, hogy mi történik most a területen. Friss élménybeszámolónk előtt íme, némi gondolat a létesítmény múltjáról.

A főkapu előtt 1978-ban elhelyezett, Diák című szobrot Borbás Tibor készítette. Fotók: © Debreceni Képeslapok

A 370 személyes épületet a volt HÁÉV építette, és az 1972/73-as tanév kezdetére adták át.

A kollégiumot 2009-ben zárta be a város, és 2021-ben lett új tulajdonosa. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Az eleinte diákotthon minősítésű hely 1976. április 30-án vette föl a költő Váci Mihály nevét, és az ebből az alkalomból megtartott ünnepségen lett hivatalosan kollégiumi rangú.

A Váci Mihály Kollégium bontása 2022 nyarán. Fotók: © Debreceni Képeslapok

A kollégiumot 2009-ben zárták be, és 2021-ig többször árulta a város. A vevő a bontáskor megjelent cikkemben azt nyilatkozta, hogy a területen „a tervek szerint társasházi lakóparkot fognak építeni, mely prémium minőségű lakásokat és szolgáltatásokat foglal majd magában”.

A 2023. június 7-i ottjártunkkor már szinte csak ez a tábla emlékeztetett a kollégiumra. Fotók: © Debreceni Képeslapok

A lebontott kollégium helyét csaknem egy év elteltével, 2023. június 7-én kerestük föl. A Damjanich és az Apafi utca közötti területen akkor csend és jó levegő honolt, és se a kollégiumnak, se építkezésnek nem volt nyoma. A hatalmas ingatlan egy fűvel benőtt, ligetes parkká alakult át, s az egykori kollégiumra legfeljebb csak a fémkerítés felirata emlékeztetett.

Apafa utcai csendélet a lebontott kollégium területén, 2023. június 7-én. Fotók: © Debreceni Képeslapok

A lebontott Váci-koli fűvel benőtt területe 2023. június 7-én, a háttérben a Damjanich utca. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A lebontott kollégium helye 2023. június 7-én, a háttérben az Apafi utca. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése