Keresés ebben a blogban

2023. július 7., péntek

Mi épült a Petőfi téri szökőkút helyén?

A Petőfi téri díszpark 1968-ban. A képen a szökőkút, a repülős szobor, a még foghíjas Holló János utca, stb. Fotó: Fortepan / Váti

Debrecenben a Petőfi tér szökőkútját 1960. április 3-án adták át a felszabadulás 15. évfordulója alkalmából. A park évtizedeken át az egyik legszebb, virágoktól roskadozó helyünk volt, és esténként a szökőkút színes reflektorai is beragyogták. A szökőkutat 2021. december 8-án mégis lebontották.

A még működő szökőkút a Petőfi téren, 2017-ben. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Azt megelőzően a szökőkút 2017-ben működött utoljára, és folyamatosan pusztult, ahogyan a korábban gazdagon beültetett park is egyre elhanyagoltabb lett. A következő, döbbenetes képen a lebontott szökőkutat, illetve a helyén hagyott köveit mutatjuk be.

Ennyi maradt a szökőkútból a 2021 decemberi lebontásakor. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A 2022. november 17-én átadott új parkban a szökőkút helyett máshol, a Petőfi-szobor közelében található egy medence, amihez büfé is tartozik majd. A parkot egyebütt is átépítették, és nagy rozsdás vastömbök ,,mutatják", hogy mik voltak a területen a II. világháborús bombázások előtt. Végül lássuk, hogy mit alakítottak ki az egykori szökőkút területénél: egy vasrácsokkal körbevett játszóteret. A 2023. július 6-i látogatásunkkor családok, gyerekek és fiatalok is élvezték ezt a létesítményt. 

A Petőfi tér lebontott szökőkútja és parkja helyén létrehozott játszótér 2023. július 6-án. Fotó: © Debreceni Képeslapok


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Hasonló cikkeink sok régi képpel:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése