Keresés ebben a blogban

2023. november 10., péntek

A Vágóhíd utcán megbújó utolsó hagymakupolánk


Debrecen épületei közül korábban a Kistemplomon és a hajdani Deák utcai nagy zsinagógán is gyönyörű toronysisakok pompáztak. Ma már egyik sincs meg, máshol azonban, egy eldugott, régi kápolnánkon még most is ilyen csúcsdísz fénylik. Ez a kis imahely a Vágóhíd utcai felüljáró külső lehajtóágának jobb oldalában, az egykori katolikus temető dombján fehérlik. Fotók: © Debreceni Képeslapok

A Vágóhíd utcai katolikus temető kápolnája egy korábbi szertartás alkalmán. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A például a Zsibogó 
látogatása miatt erre járók közül is sokan megcsodálják a régi sírkertet. A területét a város 1717-ben adta örökös használatba a katolikus egyháznak, miután a vallás hívei visszatérhettek Debrecenbe. A provinciális barokk stílusú, szép kápolnát 1774-ben építtette a szent kereszt tiszteletére a nagykállói gróf Kállay János, aki császári és királyi tanácsos volt, továbbá kerületi táblaelnök.

A temetőkápolna hátulról. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Az egyhajós, félkörzáródású szentélynek ívesen előrehajló lépcsői vannak (az alsó szinten nyolc fülkesírbolttal), s mindezek mellett a tetejét ama bizonyos oromzatos huszártorony ékesíti. Az ősi temetőt 1932-ben zárták be, amikor megnyílt a 
nagyerdei köztemető.

A temetőkápolna fenti puritán belső tere. Fotók: © Debreceni Képeslapok

A hely sajnos sokáig egyre elhanyagoltabb volt – mígnem a katolikus egyház és a Péchy-szakközépiskola 2005-re szépen rendbe tette a környéket, s egy részét be is kerítették.

A temetőkápolna pincéje és a fenti kapuja bentről nézve. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Ebből a védelemből egyelőre nem jutott a megmaradt egyetlen sírboltnak, ami 2023-ban már 150 éves. Remélhetőleg ennek a csodálatos épületnek a sorsa is mihamarabb rendeződik! 

A temetőkápolna lépcsője és a tornya. Fotók: © Debreceni Képeslapok

DBKL

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Vágóhíd utcai temető melletti egykori csőszház. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése