Keresés ebben a blogban

2023. november 7., kedd

Az „újkerti Nizza” volt: a Nagy Katalin Emlékpark


Debrecen egyik legmeghatóbb és legszebb kertje a Borbíró téri Nagy Katalin Emlékpark. Ezt idézik fel az első kettő és további régi fotóink, amiket a 2023 nyarán készített felvételeinkkel váltogatunk.

A Nagy Katalin Emlékpark hangulata a sziklakert virágaival és hintaszékkel, 2015-ben. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A létesítményben ma már nem tündököl annyi színpompás virág, mint eredetileg, és sajnos immár e hely megalkotója, Kulcsár Géza sincs közöttünk.

A Nagy Katalin Emlékpark főutcája a posta felől, 2023 nyarán. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Az utóbbi időben többször láttuk, hogy a korábbinál szegényesebbnek tűnik az Újkerti lakótelepi oázis.

Amióta Géza bácsi elhunyt, kevesebb a virág a parkban. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A virágok (főként a millió rózsa) megcsappanása mellett nincs kint már a fára akasztott óra és petróleumlámpa, hiányzik a sárga hintaszék, és nyulak sem ugrálnak a posta felőli szegletben.


Az emlékpark megnyitásakor megjelent cikkemben Géza bácsi elmondta, hogy picibaba-kora óta egyedül nevelte az édesanyja, Nagy Katalin, aki már fiatalon munkába állt.

A Nagy Katalin Emlékpark megálmodója és létrehozója, a néhai Kulcsár Géza a kert padján. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Eleinte nagy szegénységben éltek. Az anya 18 éves volt, amikor könyvelőként munkába állt a Járműjavítóban, és onnan is ment nyugdíjba, már mint főkönyvelő.


Kulcsár Géza az idézett írásomban felsorolta azt is, hogy nemcsak ökológusi és természettudományi doktori címeket szerzett, hanem kutató biológusi, tanári és filozófiadoktori végzettsége is volt. A magyaron kívül négy nyelven beszélt, s mindemellett mint fotóművész is alkotott.

A Nagy Katalin Emlékpark főutcája a 14 emeletesek felől, 2023 nyarán. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A Borbíró téren lakó polihisztor sokszor vett részt hazai, majd külföldi kutatóutakon, és ezekre az édesanyja is elkísérte. Később már magánemberként is világot láthattak. Bebarangolták többek között Svájcot és Dél-Európát is, ezeken az alkalmaikon pedig fedezték Nizzát is.

A Nagy Katalin Emlékparkot mesés bambuszok is gazdagítják. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A francia riviérán fekvő város lett a kedvencük például a megannyi gyönyörű parkja miatt, ahol igen sokat ücsörögtek, beszélgettek. Emiatt is igyekezett olyan hangulatúvá varázsolni az elhunyt édesanyja iránti múlhatatlan tiszteletét és szeretetét kifejező, félhektáros csodakertet, mely 11 éve nyílt meg.

Fénykorában ilyen gyönyörű volt a Nagy Katalin Emlékpark arca. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Munkáját Zsila László szakmérnök és Gábor Zsombor városházi osztályvezető is segítette.

A Nagy Katalin Emlékpark játszóterének hintái. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A 2023. június 6-i ottjártunkkor ismét szembetőnő volt a virágok hiánya. Egy közeli kereskedő megerősítette a gyanúnkat, s megtudtuk: Géza bácsi pár éve elhunyt. (Biztos, ami biztos, hívtuk a telefonját, de nem volt kapcsolható a száma.) Emiatt azt feltételezzük, hogy ez is oka annak, hogy némileg szerényebb az emlékpark. Ami azonban ettől függetlenül természetesen most is nagyon szép!

Az emlékpark sziklakertjében virágok helyett galamb volt a legutóbbi ottjártunkkor. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Hasonló cikkeink sok fotóval:
A Nagy Katalinnak szentelt csodakert emléktáblája. Fotó: © Debreceni Képeslapok


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Nagy Katalin Emlékpark egyik nyúl lakója, 2015-ben. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése