Keresés ebben a blogban

2023. november 12., vasárnap

A debreceni „Kossuth Lajos”

Debrecenben élt egy férfi, akit mindenki „Kossuth”-nak nevezett – nem ok nélkül. Az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc vezéregyéniségére hasonlító debreceni férfiú (becsületes nevén Füley Gusztáv) olyan különleges alakja volt az 1950-es évek cívisvárosának, mint később a Művész úr, Hófehérke, a Pilóta, Bolond Jóska, valamint Attila is. Az alábbiakban dr. Füley Gusztáv nyugalmazott pénzügyi tanácsos sokakra ható személyiségét idézzük meg egy korábbi Facebook-posztunk olvasói visszaemlékezései közül szemezgetve.

Füley Gusztáv „Kossuth” a Nagytemplom előtti Kossuth-szobornál. Fotó: Fortepan / Kotnyek Antal, 1955

Vica Hadady így írt: „Volt szerencsém ismerni mindannyiukat. Eleinte furcsa, meglepő jelenségekként hatottak az emberekre, de a debreceni lakosság természetesen fogadta a megjelenésüket. A Kossuth és Művész úr nagyon intelligens személyek voltak, csak valami folytán másvilágban éltek.”
Szauer Mónika ezt kérdezte: „Mit tudunk róla? Ki volt ő, miért öltözött Kossuth-nak?”
Oskar von Roscher felidézte: „Tanácsos úrnak neveztette magát. Valamikor az 50-es évek végén vagy 60-asok elején a Szőlőskertben ittam vele egy-két pohár sört, amikor a politikai nézeteit kifejtette. Egy közönséges halandót akkoriban biztos bezártak volna érte.”
László Máté: „Ismertem személyesen. A Batthyány ucai Ludas Matyi Presszó meletti házban lakott feleségével /Később galéia volt/ Albérletet kerestem Kozma Mihály barátommal. Elmesélte az élete történetét. Inteligens ember volt.”
Ágota Olasz Szabó kijelentette: „A város Kossuthja, mindig tiszta, mindig emelt fővel, mindig méltósággal képviselte a történelmi elődöt.”
Olvasóink további emlékei „Kossuth”, a Művész úr, Hófehérke, a Pilóta és Bolond Jóska személyével kapcsolatban idelátogatva olvashatók.

Füley Gusztáv egy debreceni villamoson. Fotó: Fortepan / Hires Tibor, 1955


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Füley Gusztáv a Nagytemplom előtti Kossuth-szobornál (nyitóképünk teljes méretben). Fotó: Fortepan / Kotnyek Antal, 1955

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése