Keresés ebben a blogban

2023. november 7., kedd

Szavazós csikkgyűjtő óv a szeméttől a Dobozi lakótelepen – eddig azok vannak többségben, akiknek jó napjuk van

A debreceni Dobozi lakótelepen a Víztorony utcai középiskola épülete előtt egy vidám sárga színű fémládára lehetnek figyelmesek az arra járók. Közelebbről megszemlélve, már egyértelművé válik, hogy ez egy olyan környezetvédő csikkgyűjtő, ami játékos formában ösztönzi a dohányosokat arra, hogy ne dobálják szét a cigimaradványaikat, hanem ebbe a dobozba tegyék azokat. A termés az elülső átlátszó falaknak köszönhetően tökéletesen érzékelteti a kísérlet eredményét.

A két csikkgyűjtó rekesszel ellátott „szavazóláda” a középiskola és a boltok előtt, 2023. november 6-án. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Ennek érdekében a szerkezet két rekeszt kínál fel, s az érintettek a rájuk írt szöveg szerint („Milyen napod van?”) választhatnak közülük. Mint az a fenti fotónkon is látszik a csikkmennyiség alapján, azok vannak többségben, akik úgy érzik, hogy jó napjuk van. Az ötletes ládát – mely Európa több városában, például Budapesten már sikeresen bizonyított – az EL&KO Trans Kft. helyezte ki 2023. szeptember 11-én, Debrecen első szavazó csikkgyűjtő tárolójaként. Ez azért is fontos, örömteli és példamutató, mert a cigarettacsikkek a világ leggyakoribb hulladékai, hiszen évente mintegy 4,5 billió csikket dobunk ki. Remélhetőleg lesznek máshol is ilyen gyújtők, s milyen örvendetes lenne az is, ha a fejlesztés hatására például jó útra térnének azok az autósok is, akik a környék zöldterületeit és a kiserdőt pusztítják!

A Ballot Bin ládákra bármilyen szöveg felirható, a Víztorony utcai gyűjtőhelyen arra kell reagálni, hogy milyen napunk van
Fotó: © Debreceni Képeslapok


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése