Keresés ebben a blogban

2023. november 23., csütörtök

110 éves vármegyeházánk lenyűgöző belső terei

A hajdú-bihari vármegyeháza Árpád Terme. Fotó: © Bányai Sándor

Debrecenben a Piac és a Szent Anna utca sarkán tündököl a vármegyeháza, aminek az ünnepélyes átadása 1913. február 27-én volt.

A szecessziós vármegyeháza 1918-ban a Ferenc József úton, az Arany Angyal Gyógyszertár mellett.
A képeslapot Molnár Szilárdtól kaptuk, köszönjük szépen!

A magyaros szecessziós épületegyüttest ugyanaz a Bálint Zoltán és Jámbor Lajos tervezte, mint akik a püspöki palotát és a Kossuth utcai Forrai-házat is megalkották. Mostani öszeállításunkban a Kedves Olvasónktól, Bányai Sándortól kapott képekkel mutatjuk be közelebbról a vármegyeháza belsejét.

A hajdú-bihari vármegyeháza első emelete a lépcsőházban. Fotó: © Bányai Sándor

Papp József helytörténeti publikációja szerint a város az 1876-ban létrehozott Hajdú vármegye székhelyének térítésmentesen adta át a Fejérló vendéglőt és a telkét. Ennek lebontásáig ott működött a szervezet. Az építkezés fővállalkozói a debreceni Hegedűs István és Tóth Lajos építész volt.

Az Árpád Terem ólomüveg díszablakát Kernstok Károly és Walther Gida készítette. Nagyításért kattints a képre!
Fotó: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

A magyaros szecessziós építészeti stílusú, gazdagon díszített palotát (ami később, az „átkosban” úttörőház volt) többek között a pécsi Zsolnay-gyár pirogránit kerámiái ékesítik.

A vármegyeháza Árpád Terme. Fotó: © Bányai Sándor

Az Árpád Terem ólomkeretes díszablakait Kernstok Károly festőművész alkotta, és Walther Gida valósította meg. A ház hónapokkal az átadása előtt, 1912 őszén készült el.

Az Árpád Terem díszablakainak részlete a hajdú-bihari vármegyeházában. Fotó: © Bányai Sándor

Köszönjük szépen a képeket, Kedves Olvasóinkat pedig továbbra is arra buzdítjuk, hogy régi és friss fotóikat, témajavaslataikat küldjék el nekünk közzététel céljából a dkepeslapok@gmail.com címre!

A 2021 végére renovált vármegyeháza és a Szent Anna-sarki bankszékház 2023 nyarán. Fotó: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

Kapcsolódó cikkeink sok fotóval:
A hajdú-bihari vármegyeháza kapualja és egyik Árpád termi csillárja. Fotók: © Bányai Sándor


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A vármegyeháza Árpád Termének mennyezete. Fotó: © Bányai Sándor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése