Keresés ebben a blogban

2023. november 4., szombat

A tank, ami miatt sok gyerek akart harckocsizó lenni

Debrecen egyik jellegzetes emlékműve volt a Kossuth utcai tankszobor, amit 1970. április 2-án avattak fel katonai parádéval (nem sokkal az Újvigadó átadása előtt). „Örök dicsőség és hála a debreceni páncélos csata hős szovjet katonáinak” – volt olvasható az 1944 októberi hortobágyi páncélosütközet óriási mementóján. Az alábbi fotón az azóta lebontott házak is figyelemre méltók: 

A Kossuth utcai tankszobor az átadása évében, 1970-ben. Fotó: Fortepan / Bojár Sándor

A 48 négyzetméteres domborművet ugyanaz a Pátzay Pál, Kossuth-díjas szobrászművész készítette, aki a Pallagi úti Kígyóölőt, valamint a főutcai felszabadulási emlékművet is. Az akkori sajtóhír szerint a kompozíció faragott süttői kötömbjei a leleplezés előtti reggelen érkeztek meg a helyszínre. Ez a terület a mai Szent Efrém (korábban Bányai Júlia) Általános Iskolával szemközt található.

A tankszobor felirata 1975-ben, a korszak divatja szerint öltözött gyerekekkel. Fotó: © Soós Katalin, Debreceni Képeslapok

A Napló korabeli beszámolója kitér arra is, hogy az átadási ünnepségen az „érdeklődők ezrei” előtt díszegység fogadta Oláh István vezérőrnagy, miniszterhelyettes köszöntőjét. Beszédében a tábornok egyebek mellett kiemelte azt is, hogy Debrecen nagy szerepet játszott a történelmi sorsfordulóban, és 1944 végén innen indult el az új élet a II. világháborút követően.

A Hajdú-bihari Napló 1970 áprilisi cikke a tankszobor felállításáról (részlet). Fotó: HBN

A tankszobrot a rendszerváltás után távolították el. Előbb a napjainkban feltámadó Vértessy-kastély közelében, egy Gázvezeték utcai telepen tárolták, aztán átvitték az István útra, egy cég udvarára. További érdekesség hogy a Kossuth utcán a tankszobor előtt is volt egy szovjet emlékmű. Azt egy feliratos nagy fal, egy géppuska, valamint egy kis csobogó alkotta (fotóit lásd lentebb).

Hasonló összeállításaink régi fotókkal:


Ilyen volt 1958-ban a Kossuth utca a szovjet géppuskás emlékműnél. A muzeális értékű képeket Kiss Erika küldte nekünk, a készítőjük pedig az édesapja, Szabó István cukrász. Köszönjük szépen!

DBKL

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Hajdú-Bihari Napló beszámolójának fotói a tankszobor 1970. április 2-i avatásáról

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése