Keresés ebben a blogban

2023. november 4., szombat

Egy óriási debreceni szobor, amit a többség sose láthat

Debrecen kevesek által ismert és megtekinthető szobra a Füredi úti Kossuth Laktanyában található, az alakulótérhez közeli kis ligetben. A csaknem ötméteres magassága miatt is különleges műnek nem ez az első helye, ugyanis előzőleg a Honvédtemetőben, eredetileg pedig a mai Nagy Lajos király téren volt.

Az 1987 májusa óta a Kossuth Laktanyában megbújó kompozíció. Fotók: © Debreceni Képeslapok

A Márton Ferenc által készített alkotást 1940. május 29-én leplezték le az első területén (az akkori Horthy sugárúton), míg a mai otthonában, a laktanyában 1987. május 14-én állították fel, tehát még a Kádár-korszakban, de a már egyre megengedőbb utolsó időszakában. A szobor helyét a sugárúton (az akkor már Tanácsköztársaság útja nevű sugárúton) 1961-ben a Proletár című Kiss István-bronzalak vette át, a bakaszobrot pedig áttelepítették a Honvédtemetőbe. Ott tulajdonképpen jobb helyen lenne ma is, hiszen akkor bármikor láthatnánk. A kompozíció címét a következő fotón mutatjuk.

A katonaszobor talapzatán található márványtábla felirata. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A honvéd- és népfelkelőezred emlékműve a Kossuth Laktanyában. Fotó: © Debreceni Képeslapok


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Az 1940-ben felállított szobor az eredeti helyén. A képeslapmásolatot V. Pákozdi Zoltán Károlytól kaptuk, köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése