Keresés ebben a blogban

2024. április 13., szombat

Debrecen városrészei: a Tócóskert

Debrecen utolsó nagy, hagyományos lakótelepe a Tócóskertben épült meg az 1980-as évek végére, miután a korábbi szőlőkertes, présházas városrész szinte összes régi villáját, családi házát szanálták.

A Tócóskerti lakótelep látképe a Derék utca 118. számú lépcsőház tetejéről. Balra a parkolóház, jobbra az uszoda épülete. Fotó: © Oláh Róbert

Egy 1979-es felmérés szerint a Tócóskertnek mintegy 550 családi háza volt, azokon belül pedig 660, közepes állapotú lakás, ahol 750 család lakott. A házakat összességében nem túl erős lelakottság jellemezte, probléma inkább a közműves infrastruktúrával volt, mivel például a gázellátás sok helyen még nem épült ki addigra.

A hajdani Tócóskert megmaradt házai az István úton, a Faiskola utca mellett és a Holló László sétányon. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Az István és Kishegyesi út, a Derék és Vincellér utca közötti Tócóskert egyik nyüzsgő helye a Holló László sétány, aminek a tócóskerti kispiac is forgalmas létesítménye. Itt található a Medgyessy-gimnázium, a Holló László Emlékház és a katolikus templom is (fotóját lásd lentebb).

Élet a tócóskert kispiacnál, 2024. április 11-én. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A Medgyessy Ferenc Gimnázium székelykapuja. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A Tócóskert egyik oktatási intézménye a Kazinczy Ferenc Általános Iskola. Ennek az uszodaépületét örökítettük meg a 2024. április 11-i látogatásunkon:

A tócóskerti tanuszoda elszomorító állapotban lévő épülete 2024. április 11-én. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A lakótelepen három vallási felekezetnek is működik temploma. Ezek a István király téri református templom, a Derék utcai Szentháromság Görögkatolikus Templom, valamint a Szent Család Katolikus Templom a Holló László sétányon.

Az István király téri református templom nyugati oldala 2024. április 11-én. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Szent Család Katolikus Templom nyugati frontja 2024. április 11-én. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A Szentháromság Görögkatolikus Templom 2024. április 11-én. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A Tócóskertben bóklászva fedeztük fel azt az üzletet is, aminek a tetején még egy régi szép, eredeti neonfelirat díszeleg, igazi retróhangulatot kölcsönözve a helynek.

A Tócóskert tér 4. szám alatti bolt, melyen még szép retro neonfelirat van. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A Tócóskerti lakótelepnek kifejezetten szemet gyönyörködtetőek a hatalmas parkjai, s ezáltal a városrész igazán élhetőnek érződik.

Az Angyalföld tér hangulata egy korábbi látogatásunkkor. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Kellemes nézelődést és jó felfedezéseket kívánunk Mindenkinek!

A Tócóskerti lakótelep látképe a Derék utca 118. számú lépcsőház tetejéről. Fotó: © Oláh Róbert

További városrészi cikkeink:
A Tócóskerti lakótelep látképe a Derék utca 118. számú lépcsőház tetejéről. Balra a parkolóház, jobbra az uszoda épülete
 (nyitóképünk teljes méretben). Fotó: © Oláh Róbert


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Szent Család Katolikus Templom főkapuja 2024. április 11-én. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése