Keresés ebben a blogban

2023. április 1., szombat

A Sesztina-villa titkai


Debrecen egyik legszomorúbb múltú nyaralóját a város egyik leghíresebb, legnagyszerűbb vállalkozója építtette: Sesztina Jenő. Sajnos egyszersmind ő az egyik legtragikusabb sorsú polgárunk is.

Sesztina Jenő a bolt előtt. Forrás: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeum.
A képmásolatot Balázs Csaba osztotta meg az olvasóinkkal. Köszönjük!

A fogalommá lett család és cég alapítója Sesztina János, aki 1819 júniusában hozta létre a vaskereskedő vállalkozást a mai Piacutca 21. szám alatt. Ezt később a fia, Sesztina Lajos átköltöztette a 23. szám alatti szép, emeletes házba.

A Vasudvar felirat az egykori üzleten. Mai fotók: © Debreceni Képeslapok

Az üzletet Sesztina Lajos halála után a fia, Jenő örökölte (aki 1869. június 14-én született), s a vaskereskedés az ő vezetése alatt élte a fénykorát. Sesztina Jenő 1893. november 11-én házasságot kötött Csanak Margittal, a híres Csanak József fűszerkereskedő legfiatalabb lányával a Margit-fürdő dísztermében.

Emlékek a múltból. Mai fotók: © Debreceni Képeslapok

Sesztina Jenő nagyon sokat tett a városért, és megannyi tisztséget is betöltött. (Munkásságát lásd a fenti linken.) Ízléses nyaralóvilláját 1897-ben építtette meg a barátjával, Tóth István építésszel a Nagyerdőben. A II. világháború során, 1944-ben a sorozatos megszállások és támadások miatt a belváros romokban hevert, s a Sesztina Vaskereskedés pincéjét is sokan óvóhelyként használták. A Sesztina házaspár ebbe a nagyerdei villájába húzódott. Az idős pár azonban ott sem tudta elviselni a háború borzalmait és a szovjet katonáktól állandóan elszenvedett lelki megaláztatásokat. Ez vezethetett ahhoz a tragikus cselekedethez, mely során – a szintén a pincében rejtőző szakácsnő segítségével – október 21-én mindketten életüket vesztették. (Ami a szóbeszéd szerint azt jelenti, hogy a szakácsnő közreműködésével felvágták az ereiket...)

Az ingatlanon legutóbb az egyetem bölcsődéje működött. Fotó: Pathó Sándor, 1969.

A Sesztina házaspárt először a villa kertjében temették el. Hamvaikat a későbbiekben a Debreceni Köztemetőbe szállították át, s a családi sírboltban helyezték örök nyugalomra. Utolsó tulajdonosokként, Nagybákay (Rickl) Antal és a fiai, dr. Nagybákay Antal és dr. Nagybákay Péter vezették a céget.

Ilyen volt belül ,,A" Sesztina 40 évvel ezelőtt, a főutcán. (Fotó: HBN, 1982 november.) A műemlék épületben lévő, patinás üzletet ekkor újították fel, ügyelve a tradíciókra

A Sesztina Lajos Vaskereskedést 1949. október 14-én államosították. Mégis 1995. szeptember 6-ig vasboltként működhetett – ám végül az akkori tulajdonosa a bezárásáról döntött. Ezzel a 176 éves fennállása után megszűnt a patinás vasárubolt is.

A Sesztina-síremlék a Köztemetőben. Mai fotók: © Debreceni Képeslapok

A családi villában az egyetem bölcsődéje kapott helyet, de immár ez is a múlt. A szebb napokat is megélt ingatlan évekig lakatlan volt, a Debreceni Egyetem 2021-re újította fel, és immár más intézményei működnek a falai között.

A Sesztina-üzlet dolgozói 1948-ban. A fotót Szijjártóné Bodnár Zsuzsanna osztotta meg az olvasóinkkal


A felújított villa 2021 májusában. Mai fotók: © Debreceni Képeslapok

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése