Keresés ebben a blogban

2024. január 20., szombat

Volt egyszer egy kis trafik a Szoboszlói úton


Debrecen legöregebb trafikja volt az a jellegzetes áruda, amelyik 1923. január 20. és 2014. január 3. között szolgálta a vásárlókat az Erzsébet utca és Szoboszlói út sarkán. Fotók: © Debreceni Képeslapok

A trafik a mentőállomás építésekor, 1970-ben. A kép bal szélén egy másik figyelemre méltó pavilon. A kettő közötti kocka bódé ma is megvan (évek óta üresen). Fotó: DBVK, Borsos József virtuális kiállítás

A kedves külsejű, sokszögletű kis épületet 1923. január 20-án nyitották meg – mutatta meg nekem a trafik utolsó üzemeltetője. Azt is tudjuk, hogy ki az első tulaj: a hadi özvegy Schnierer Istvánné. Akkor még sima faházikó volt, s majd csak az 1980-as években kapta a bádogborítását.

A Szoboszlói úti trafik utolsó üzemeltetője, Ildikó. Fotó: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

Az általános iskola, a Volán-telep, a mentőállomás és a híres kefegyár közelében működő üzlet utolsó tulajdonosára ma is sokan emlékeznek meleg szívvel (lásd a kommenteket ide kattintva). A pavilonban dohánytermékeket, újságokat és édességeket is árusított, de az autósképek és a focistamatricák is népszerűek voltak.

A Szoboszlói úti kis trafik belseje és az ablakban egy vásárló. Fotó: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

A csúcstetős trafik küszöbére kis szerencsepatkót szögeztek, ám az áruda sorsát a „dohánykoncesszió” mégis megpecsételte: az üzlet nem kapott árusítási engedélyt.

                                             

A sokat látott, közkedvelt épületet 2014. január 3-án távolították el – mintegy négyórányi bontás után. Tekintsd meg hát a fenti emlékező galériánkat a trafikról és a lebontásáról!

Debrecen egyetlen még meglévő, az egykori Szoboszlói úti árudához hasonló klasszikus sokszögletű trafiképülete
a Faraktár utcai Sándor-villa kertjében, a vasúti sín mellett található. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése