Keresés ebben a blogban

2015. június 27., szombat

A víztorony bent és fent + esti fotók

Debrecen új szuper nevezetessége 2015. június 26-án megnyitotta a kapuit. Egyelőre tesztüzemmódban működik, de már bebarangolható szinte töviről hegyire. Mi is ezt tettük.

A Nagyerdei Víztorony korábbi, eredeti tervezői és építői táblája. Fotó© Debreceni Képeslapok

A Pallagi úton álló, évszázados építmény előtt már működnek a csobogók. A kapun belül is csörgedeznek a vízlépcsők, viszont biztonságos kerékpártároló a közönségnek sajnos egyelőre nincsen se kint, se bent, se elöl, se hátul.

A Nagyerdei Víztorony új alagsora előtti tér, körülötte a belső vízlépcsőkkel. Fotó© Debreceni Képeslapok

Ha a külső lépcsőn megyünk fel a kávézóhoz, akkor ott kénytelenek vagyunk rátaposni a földrétegre is, amin elvileg fűnek kellene kinőnie. Bent viszont kellemes hangulatú a presszó, s az alatta lévő szinten (ahova rögtön a Pallagi útról is bejuthatunk) képzőművészeti tárlat is megtekinthető.

A tarka-barka kávézó a második szinten. Eddig ingyenes a belépés. Fotó© Debreceni Képeslapok

A látogatók most a vendéglő szintjéig mehetnek fel ingyen. Már onnan is körbe lehet nézni valamelyest, és a kinti kerthelyiség is használható. A hely egyébként vidám és bohém retro.

A vasbeton-csigalépcső és a középső mászófal (háttérben a lenti főkapu). Fotó© Debreceni Képeslapok

Aki a kioszk tetőteraszától tovább haladna, s fel akar menni a kupola körüli kilátóba, annak már jegyet kell váltania a földszinti recepción. Ez 600 forintba kerül, viszont a nézelődés után jár érte egy kávé vagy egy ásványvíz is.

A kupola alatti lélekvesztő... Fotó© Debreceni Képeslapok

A kupolába előbb a nagy vasbeton-csigalépcsőkön kell menni. Aztán a második emelettől egy olyan fém „tyúklétra” következik, ami a tériszonyosoktól elég nagy önuralmat követel.

A Nagyerdei Strand csúszdás pancsolómedencéje. Fotó© Debreceni Képeslapok

Én már máskor is voltam ezen a lépcsőn, és minden elérhető magaslatra felmegyek, de bevallom, nekem is össze kellett szorítanom a fogamat. Tudniillik ilyen helyzetekben kissé rám tör a lábremegtető viszolygás.

Az Aquaticum Mediterrán Élményfürdő. Fotó© Debreceni Képeslapok

Na de hamar fel lehet érni a kilátóba, ott pedig már jó magas a védfal. Fantasztikus a kilátás is, és érdemes jó sokáig élvezni a nagyerdei panorámát és a jó levegőt – annál is inkább, mivel nincsen korlátozva a fent tartózkodás ideje.

A Nagyerdei Stadion. Fotó© Debreceni Képeslapok

A szuper feeling ellenére egyetlen zavaró körülmény azért csak akad fent. Nevezetesen, hogy igen sok kis fehér, kellemetlen bogár repked ott, s ráadásul tömegesen telepednek az emberre. Szerencsére, amikor visszatértünk a lentebbi szintekre, akkor a kis dögök már elszálltak.

A Debreceni Egyetem orvostudományi centrumának (a klinikáknak a) főépülete, előtérben a strand öltözőépületének tetőnapozója. Fotó© Debreceni Képeslapok

Összegezve a víztorony-látogatás során szerzett élményeinket, csöppet sem bántuk meg, hogy engedtünk a kísértésnek. Nyilván, a legszuperebb az lenne, ha ingyen lehetne felmenni, de ennek ellenére bátran ajánljuk másoknak is, hogy legalább egyszer időzzenek el a kupola körül – aztán pedig kóstolják meg a ház kávéját is.

A vízi ködszínház szökőkútja és a Hotel Nagyerdő. Fotó© Debreceni Képeslapok

Összeállításunk végére hagytam egy másik blokkot is. A 2015. június 28-án készített sorozatban a Nagyerdei Víztorony esti díszkivilágításának színeit láthatjuk viszont...


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése