Keresés ebben a blogban

2023. február 21., kedd

Gőzvonattal a Nagyerdőbe

A régi Hal köz. Nagyításért kattints a képre!
Debrecen régmúltjának szép emlékeihez térünk vissza ismét. A városháza archívumából kapott másolatok fellapozását a belvárossal kezdjük, ami a XX. század elején már egyre fenségesebb arcát mutatta. Ha tehetnénk egy sétát Debrecen akkori szívében, akkor megismerhetnénk a függönyös kisvonatot (amin a korabeli képeslap tanúsága szerint hegedültek is), és persze rácsodálkozhatnánk a Royal Szálloda és a Csokonai Színház szépségére. A Piac utcán (Ferencz József úton) magasodó paloták között parkok és fasorok ékesítették a tereket.

A villamosok térhódításával a vásárok és a piacok egyre inkább kiszorultak a főutcáról s végül a belvárosból. Azonban a Hal közben még sokáig működhettek a pavilonok, amikben tejtermékeket és húsokat is árultak a kereskedők. Átellenben pedig, a Dégenfeld téren (a mai Dósa nádor téren) hatalmas, kerek kenyereket és hordós káposztát is lehetett kapni. Mellettük jó ideig megmaradhattak a Rákóczi és a Csapó utcai piacok is. A Simonyi úton a kórházzal szemben megépült a tanítói árvaház is, a Nagyerdőben pedig a klinikák és az egyetem főépülete. Az alábbi galériánkban ennél is tovább utazunk: kivillamosozunk Pallagra, ahol a gazdasági akadémia szép épületei bújtak meg az erdőszélen, s pompáznak napjainkban is. DBKL


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése