Keresés ebben a blogban

2023. szeptember 13., szerda

A nyilas-telepi vasúti megálló

Debrecen egyik szép, elfeledett vasúti épülete a szabadságtelepi (eredeti nevén nyilas-telepi) megállóhely kis dombján magasodott, a Debrecen–Nyírábrány-vasútvonal részeként, a Hétvezér utcai átjáró és a Karácsony Sándor Általános Iskola közelében. Fotók: © Debreceni Képeslapok


A vautallomasok.hu adatai szerint a megállót 1927. május 15-én nyitották meg. A lépcsőzettel, boltívekkel és díszes oszlopokkal is ellátott házat olyan nevezeteségek övezték, mint például a Szent István Király Katolikus Templom, valamint a Járműjavító.

Az immár épület nélküli vasúti megállóhely a dombbal, 2023. június 29-én. Fotók: © Debreceni Képeslapok

A hajdanán igen szemrevaló létesítményről azért írunk múltidőben, mert a MÁV 2014-ben lebontatta. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Az épület akkor már sajnos kihasználatlan, romos, szemetes volt, és kétes egyének vették birtokukba. Erről részletesen ebben a cikkemben írtam annak idején.

A nyilastelepi (szabadságtelepi) vasúti megálló épületének párja Halápon, 2012-ben. Fotók: © Debreceni Képeslapok

A fentiek kapcsán érdemes megemlékezni arról is, hogy a nyírábrányi vonalnak a szabadságtelepihez közeli Nagycserén is van megállója. Ennek régi épületéről a Fortepan őriz egy szép felvételt 1940-ből. A képet Kókány Jenő készítette, íme:

DBKL

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A szabadságtelepi egykori vasúti megálló épületét bemutató nyitóképünk, teljes méretben. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése