Keresés ebben a blogban

2023. szeptember 4., hétfő

A debreceni főutca egykori Pál sörözőjéről eltűnt falikép

A Tiszai Halász című sgraffito (secco) a Piac utcai vendéglő falán. Teljes méretben lásd a cikk végén. A kép a Corvina Kiadó 1996-os angol nyelvű Debrecen-prospektusában jelent meg. Fotó: Lukács Tihamér. Reprodukció: © Debreceni Képeslapok 

Debrecenben a főutca híres vendéglője volt a Pál Söröző, ami az utóbbi évtizedekben Szabadság Étterem, majd Krúdy Étterem néven is működött.

A Pál Söröző (jobbról a második épület) és a környezete 1901 és 1907 között. A képet a Déri Múzeum „1848 emlékezete” című korábbi kiállításán repróztuk. A kép bal szélén a még kupolás Kistemplom. Reprodukció: © Debreceni Képeslapok

A vendéglő falát valaha egy sgraffito (secco) ékesítette, melynek Tiszai halász volt a címe. A műalkotás az épület 2001-es renoválásakor tűnt el a falról. Egyesek szerint véletlenül, mások szerint máshogy, ellenben többen amondók, hogy rekonstruálni kell. Olvasóink hozzászólásai ebben a posztunkban tekinthetők meg a kompozícióról és az eltűnéséről. Debrecen másik híres, szerencsére még létező pályaudvari sgraffitoinak története pedig itt idézhető fel szép képekkel.

A vendéglő napjainkban. A „Tiszai halász sgraffito a jobb oldali fekete tábla helyén volt. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Tiszai halász című sgraffito a Corvina Kiadó 1996-os angol nyelvű Debrecen-prospektusában.
Fotó: Lukács Tihamér. Reprodukció: © Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése