Keresés ebben a blogban

2023. szeptember 6., szerda

Négy évszak anno a fűzfák ölelte Békás-tó régi hídjánál


Debrecen nagyerdei oázisáról, a 2013/14-es átépítés előtti Békás-tóról és környékéről bocsátotta rendelkezésünkre sok szép régi fotóját Kedves Olvasónk, Bányai Sándor.


A vasút, vonatok, mozdonyok kedvelőjeként is ismert debreceni fotóst és az ilyen képeit korábban bemutattuk a Debreceni Képeslapok összeállításában, most pedig a 10–15 évvel ezelőtti Békás-tó évszakonkénti arcait megörökítő felvételeit osztjuk meg. Tavasszal kezdtünk, jöjjön most a nyár!


A 2014-es átépítés óta a tavirózsákat is hiába keressük. Fotók: © Bányai Sándor


A fenti képeken az egykori tavirózsákat is megcsodálhatjuk, ugyanakkor Bányai Sándor munkájának köszönhetően alább a vízben pompázó más növények is visszaköszönnek, például 2008-ból:



Vízinövények a régi Békás-tóban, a sziklás csobogó felől. Fotók: © Bányai Sándor

Érdekes, hogy a Békás-tóban az átépítése és a 2014-es átadása óta nincsenek békák. E fotók készítésekor a kirándulásainknak még természetes részük volt, hogy békakórusok zengték be a tájat.


A 2014-es átépítés előtti Békás-tó partja a szabadtéri színpad mellett. Fotók: © Bányai Sándor

Haladjunk tovább az évszakok sorában, ezúttal már az őszi Békás-tó partján sütkérezhetünk:




Végül elérkeztünk a régmúlt idők teleibe. Bányai Sándor ezt megőrző képeinek egyik központi eleme a kis fahíd, amit lebontottak/elvittek a Békás-tó 2013-as átépítésekor. Négy szép havas képpel búcsúzunk mindazok örömére, akik kedvelik ezt a hidat, a nagy havazásokat és a hajdani szép idők visszaidézését.

A lebontott kis fahíd és a havas táj a befagyott Békás-tónál. Fotók: © Bányai Sándor


Köszönjük szépen a képeket és a figyelmet! Olvasóinkat továbbra is arra buzdítjuk, hogy régi és friss képeiket, témajavaslataikat küldjék el nekünk közzététel céljából a dkepeslapok@gmail.com címre! 


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése