Keresés ebben a blogban

2023. szeptember 22., péntek

Volt egyszer egy Ifipark Debrecenben

Debrecen egykori ifjúsági parkja 1967. április 29-én nyílt meg a volt István Gőzmalom (1848) vadregényes parkjának átalakított területén, mely a mai Nádor és Thomas Mann utca között terül(t) el, mindkét helyen kapukkal és pénztárakkal ellátva.

A színpad, a büfé, a pálya és a lelátó maradékai 2013-ban. Fotó: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

Akkor még az ipartelep romjai is álltak a Hámán Kató (ma Füredi) úton, s a parknak jellegzetessége volt a Nádor utca felőli, most is meglévő mélyedése is. Ennek a közepében egy dupla domb zöldell, körülöttük pedig sétányok és padok szolgálják a látogatókat(?) a lombok alatt. Ebben a korábban Tévelygőnek nevezett részben eredetileg vizes látványosság kápráztatta el a kikapcsolódni vágyókat.

A Nádor utca felőli kettős domb festői környezete az eredeti padokkal. Fotó: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

A nagyon szép, árnyas Debreceni Ifjúsági Park nappal óvodai, iskolai programoknak adott otthont, hiszen a kiránduló gyerekek jó levegőt és mesés környezetet élvezhettek itt, és még játszótér is szolgálta őket. Emiatt ezt a helyet sokan Kiserdőnek nevezték, a Nagyerdő analógiájára.

Ivókutak maradványai a dombok és a színpad között, 2013-ban. Fotó: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

A felszereltséget mosdók, illemhelyek, ivókutak, büfé, padok és pingpongasztalok is gyarapították. A színpad és a lelátó közötti placc nemcsak nézőtér vagy táncparkett lehetett, hanem sporttelepként is kiválóan használhatták a betérők, mivel kézilabdapálya is fel volt festve rá.

A nézőtéri lelátó romjai 2016-ban. A lépcsők alatt tárolóhelyiség (bunker?) volt kialakítva.
Fotó: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

A színpadnak köszönhetően filmvetítések és nagyszabású koncertek is szórakoztatták az Ifiparkban a nagyérdeműt. Fellépett ezen a helyen a Color, az Edda, az East, a Tankcsapda stb., később pedig, amikor már sörkertként funkcionált, a Debreceni Jazz Napoknak is voltak itt fesztiválműsorai.

A sorsára hagyott Ifiparkot az utolsó idejében hajláktalanok lepték el (2016). Fotó: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

A Debreceni Ifjúsági Park hanyatlását az okozta, hogy az 1998-ban átadott bevásárlóközpont építéséhez a parkból is területet vettek el, majd pedig lakóházak is épültek a további kihasított részeire. A hajdani  Ifipark megmaradt területén egy időben kalandpark működött, napjainkban pedig szociális szolgáltató és családvédelmi központ, valamint egy kis játszótér található a meghagyott dombok mellett.

A pusztuló Ifipark téli arca. Fotó: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

A Debreceni Ifjúsági Park területén kialakított játszótér és szociális központ a Malompark felől.
Fotó: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A színpad és a domb közötti ivóhely, háttérben a kettős halom és a Nádor utca (2013).
Fotó: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése