Keresés ebben a blogban

2023. szeptember 27., szerda

Feltámadt poraiból végre a Kossuth utcai Kis Orbán-ház


Debrecen egyik legrégebb óta omladozó épületegyüttese volt a Kossuth utcai Kis Orbán-ház, aminek napjainkaban zajlik a várva várt renoválása, párhuzamosan a Sas utcai mélygarázs kialakításával. A Kis Orbán-házat bemutató felső képünk a 2023. szeptember 27-i állapotot tükrözi, miután lekerült a ponyva a felújítandó épületről. Mai fotók: © Debreceni Képeslapok

A Kossuth utcai újjászülető Kis Orbán ház 2023. szeptember 27-én, a ponyva eltávolítása után. Fotó© Debreceni Képeslapok

A „Kis Orbán” családnévben egyébként nem két családnak a családnevei szerepelnek, ugyanis a „Kis”-nek itt olyan jelentése van, mint az „ifj.” előnévnek. A „Kis Orbán” tehát azt jelenti, hogy „Orbán fia”. A család és az épület története ebben az összeállításban olvasható Krankovics Ilonától. Eszerint a Kis Orbán-ház az 1810-es években készült el Kis Orbán István (azaz Orbán János fia) kereskedőnek a tulajdonaként, és a XX. század eleje óta hasznosul a városháza részeként. Az épületegyüttes Sas utcai fertályát Kis Orbán (II.) János eredetileg kereskedőháznak építette, és 1916-ban vonták össze a „sóhajok hídja” révén a Piac utcai városházával.

A Kiss Orbán-ház a XX. század elején, gőzvonattal. Fotó: Ismeretlen Szerző, Regifotok.hu

Az még egy külön történet, hogy a Sas utcai mélygarázs fölött épület vagy park lesz-e, és hova kerül vissza Medgyessy Ferenc Mackós kútja. Olvasóinkat ennek ellenére továbbra is arra buzdítjuk, hogy archív és friss képeiket, témajavaslataikat küldjék el nekünk közzététel céljából a dkepeslapok@gmail.com címre!

A Kiss Orbán-ház Kossuth utcai homlokzatdíszei 2023. szeptember 27-én. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Kossuth utcai Kis Orbán-ház Városház utca felőli sarka 2023. szeptember 27-én. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése