Keresés ebben a blogban

2023. szeptember 20., szerda

A régi víztorony tervezőinek Vásáry utcai csatornaszeme


Debrecen egyik rejtett kincsére hívta fel a figyelmünket Kedves Olvasónk, Pál Csaba. Ez a relikvia a Vásáry utca 5. szám előtt található, mondhatni az út közepén: egy míves, szép öntvényről van szó, ami valójában egy feliratos csatornafedél. Ezt a muzeális remekművet kerestük fel 2023. szeptember 20-án, ahol a neves Sajó István építésznek is állnak híres art deco házai. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A debreceni Vásáry utca 5. szám előtt fekvő csatornafedél. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Mint az a valóságban és a mellékelt fotóinkon is szerencsére tökéletesen olvasható, a pazar csatornaszem közepén a „Fried és Adorján” szerepel, körülötte a „Debreczen Sz. K. Város Csatornázása”, a jobb alsó sarokban pedig a Hercz Jenő nevet tüntették fel. Fried és Adorján csatornázással is foglalkozó párosáról fontos tudnivaló, hogy ők tervezték a Nagyerdei Víztornyot is, ami 2023-ban már kereken 110 esztendős. Hercz Jenő gépgyára és vasöntödéje 1879-től 1949-ig működött Miskolcon, a Zsolcai kapuban kialakult ipari övezetben.

Hercz Jenő neve a csatornafedél jobb alsó sarkában. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Debrecennek természetesen több helyén is vannak hasonló szép vízügyi alkotások, ahogy a házfalakon, úgy az utakon is. Az alábbi fotónkon lévő, a „Bocskay Vasöntőde Debreczen” nevű egykori céghez kötődő csatornarács például ma is szolgál a Kígyó és a Lórántffy utca sarkán. A Debrecen lexikon szerint a vállalkozás 1924-től működött a Szoboszlói út 2. szám alatt, s a fémöntésen kívül motorok és gépek gyártásával is foglalkozott. Kérjük, hogy aki ismer hasonlót, jelezze nekünk!

A debreceni Kígyó és Lórántffy utca sarkán ma is működő régi szép csatornarács. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Cikkünk és felhívásunk nyomán Kedves Olvasónk, Bana-Gajdos Mária több fotót és az azokon lévő vízműves alkotások helyeit is megosztotta velünk a Facebook-posztunkhoz. Az alábbiakban ezeket mutatjuk be. Jelzése szerint a Református Kollégium mellett, a Hunyadi utcában is van még fedél a „Fried és Adorján”-tól. Köszönjük szépen!

A Fried és Adorján nagyon szépen megmaradt csatornafedele a Holló utcában. Fotó: © Bana-Gajdos Mária

Egy Bocskay-remekmű a Kossuth utca 11. szám alatt. Fotó: © Bana-Gajdos Mária

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Csatornarács szintén a Kossuth utca 11. szám alatt. Fotó: © Bana-Gajdos Mária

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése