Keresés ebben a blogban

2023. szeptember 1., péntek

Barokk ékkő Debrecenben a reformkorból

A Kossuth utca 18. szám alatti, frissen renovált lakóház a délelőtti napsütésben, 2023. szeptember 1-jén. Fotók© Debreceni Képeslapok

Debrecenben, 
a Kossuth utca nevezetes épületei sorában bújik meg egy kívülről nem igazán feltűnő lakóház a rendőr-főkapitányság és a pénzügyi palota között. Az épület főhomlokzata most szépült meg!

A Kossuth utca 18. szám alatti lakóház megszépült kapuja 2023. szeptember 1-jén. Fotók© Debreceni Képeslapok

A hajdani Angol Királynő szálló szintén nemrég felújított palotájával átellenben lévő helyet némelyek a pincéjében egykoron működött elektrotechnikai üzletről ismerik (nem ok nélkül), ugyanakkor az udvarban feltáruló látványa is igazán figyelemreméltó. 

A Kossuth utca 18. szám alatti lakóház belső frontja a kapu felől. Fotók© Debreceni Képeslapok

A barokk és copf stílusú épületegyüttest belül ugyanis megannyi lenyűgöző boltív, valamint  négy kis dombormű is ékesíti. Ezeket itt mutatjuk meg, egybeszerkesztve:

Az udvari szárny domborművei. Fotók© Debreceni Képeslapok

A lakóházat nem mellékesen Litsman József építette, kissé sokáig: 1826 és 1829 között. Na de megérte a pepecselés, hiszen gyönyörű lett a műve!

Visszapillantva az udvaron a Kossuth utca felé. Fotók© Debreceni Képeslapok

A fenti kép jobb oldalán és a pénzügyi palota között egyébként immár egy hatalmas üres telek tátong, miután lebontották az ottani házat. Vajon mit építenek oda? Amíg ez kiderül, megörökítettük a Litsman-ház eredetéről tájékoztató emléktáblát is, íme hát végül ennek a szövege:


A szomszédos telek lebontott épületétől ilyen különleges a látvány. Fotók© Debreceni Képeslapok

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A 2023 augusztusi festés előtt ilyen volt az épület Kossuth utcai főhomlokzata. Fotók© Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése