Keresés ebben a blogban

2023. szeptember 26., kedd

Ballada a debreceni Aranykakas vendéglőről


Debrecen egyik hajdani kedvelt lakótelepi éttermét, az Aranykakast 1987. május 4-én nyitotta meg az akkor még jól prosperáló baromfi-feldolgozónk, a Barnevál a saját minőségi bemutatóhelyeként, egy tetszetős, magastetős villaépületben, amit Gere Mihály tervezett. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Az újonnan átadott Aranykakas főhomlokzata 1987-ben. Fotó: Magyar Mezőgazdaság

A Mikszáth és a Martonfalvi utca sarkán kialakított, oldaltornyos létesítmény nemcsak több zárt teremmel, hanem kerthelyiséggel is rendelkezett. A vendégeket a kíváncsi tekintetek elől magas fal is védte, s ezáltal a létesítmény méginkább önálló szigetet képezett a Sestakert és az Újkert határán. 

Az Aranykakas (Parsiyan) keleti homlokzata a csigalépcsővel (háttérben az Újkert). Fotók: © Debreceni Képeslapok

Mindemellett gerendából ácsolt díszerkélye és üvegezett csigalépcsője is épült, ahogyan például a Kálvin téri üzletház szállodai tetőéttermének vagy az Újvigadónak is. Az előkelő, mégis otthonos vendéglő kiváló hely volt osztálytalálkozók, esküvők vagy csak sima traccspartik számára is.

Az eredeti Aranykakas-cégér a vendéglő tetőgerendáján fénylett. Fotók: © Debreceni Képeslapok

A Barnevál privatizálása, az idők változása miatt ez az étterem is többször váltott tulajdonost és nevet. Az Aranykakas után Barbárnak nevezték, végül pedig Parsiyannak. Az erkély fölötti Aranykakas-embléma mindvégig kint fénylett, s ezenkívül a tetőn is egy kis Arany-szélkakas volt elhelyezve.

Az Aranykakas vendéglő helyére épített, hasonló nevű lakóház. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Az egykori Aranykakas étterem épületét 2018-ban bontották le. A helyén ma már egy ilyen nevű társasház magasodik. Ezt örökítettük meg 2023. április 20-án.

Az Aranykakas (Parsiyan) vendéglő 2016-ban. Fotók: © Debreceni Képeslapok



Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A tízemeletesek között az Aranykakas társasház, mögötte pedig a gyógyszertári központ helyére épített lakóépület.
A képet Kedves Olvasónk, Nyitrai Daniella küldte, köszönjük szépen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése