Keresés ebben a blogban

2023. szeptember 21., csütörtök

A Nagyerdei Strand „evolúciója”, 1963–2023


Debrecen lebontott és újjáépített Nagyerdei Strandjának egykori és mai arcait hasonlíthatjuk össze azoknak a felvételeknek a segítségével, amelyeken a Nagyerdei Víztorony kilátójából örökítették meg e helyet a régmúlt és napjaink fotósai. Az 1963-ban postázott felső képet Járai Rudolf készítette.

A lebontott Nagyerdei Strand csúszdás pancsolója 2015-ben. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Az első képen lévő medence és a szomszédos társa eleinte felváltva voltak pancsolók és termálvizesek, attól függően, hogy melyikbe került friss forró gyógyvíz. A fenti színes jeleneten viszont már az az időszak látható, amikor csúszda volt a partján, és véglegesen pancsolóként működött a termálmedence mellett (fotóját lásd a negyedik fotón).  A következő képünk szintén a Nagyerdei Víztorony kilátójából készült ugyanarról a területről – csak éppen 2020 nyarán, amikor már üzemelt a frissen átadott új strand. Azt, hogy ugyanott vagyunk, a háttérben sorakozó épületek tanúsítják.

A 2020 nyarán átadott Nagyerdei Strand főépülete szintén a víztorony kilátójából. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A következőkben a lebontott Nagyerdei Strand termálmedencéjét és öltözőépületét idézzük meg, de láthatjuk a négyméteres és a dögönyözős medencék helyére emelt élményfürdőt is. Ezek az archív felvételeink is a víztorony kilátójából készültek.

A Nagyerdei Strand termálmedencéje 2015-ben. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A Nagyerdei Strand öltözőépülete 2015-ben a víztorony kilátójából. Fotó: © Debreceni Képeslapok


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A négyméteres és a dögönyözős medence helyére épített élményfürdő kupolája 2015-ben. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése