Keresés ebben a blogban

2023. szeptember 3., vasárnap

120 éves a debreceni Szent József Gimnázium palotája

A születésnap, 2023. szeptember 3. reggelén a Szent Anna utcai római katolikus oktatási intézmény főépülete. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Debrecenben a Szent Anna utcai Szent József Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium gyökerei 1693. április 11-ig nyúlnak vissza, amikor a település szabad királyi városi címet szerzett.

A Szent József Gimnázium a renoválása 2023 márciusi befejezésekor, még kereszt nélkül. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A mostani összeállításunkat a gimnázium főépületének 120. születésnapja alkalmából készítettük. Lássuk tehát máris a kalandos történetet!

Az 1909-ben postázott képeslap szerint a gimnázium homlokzatán már ekkor is szerepelt a kereszt és a ,,főgymnasium" felirat

Az Országgyűlés 1715-ben iktatta törvénybe a szabad királyi városi diplomát. Ennek az is feltétele volt (a templomépítő gróf Csáky Imre nagyváradi püspök, felsőházi honatya javaslatára), hogy a város köteles gondoskodni a katolikusok befogadásáról, s telket kijelölni a plébánia és templom számára.

A 120. születésnap, 2023. szeptember 3. reggelén a Szent Anna utcai palota. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Az intézmény honlapján olvasható iskolatörténet azt is felidézi, hogy a debreceni katolikusok első, kegyesrendi (piarista) iskolaépülete 1721. január 21-én nyílt meg.

Az iskola 1938-ban, a Batthyány utca felől. Fotó: Fortepan / Fóris Gábor és Vastagh Miklós hagyatéka

Az iskola mai palotáját Stégmüller Árpád építész tervezte és kivitelezte, és 1903. szeptember 3-án avatták fel. Falai között akkor már nyolcosztályos főgimnázium működhetett. A gyarapodó diáklétszám miatt 1936 nyarán ennek az épületnek a keleti szárnya fölé még egy emeletet építettek.

A Szent József katolikus gimnázium renovált főhomlokzata a Szent Anna utcán (23.03.28., részlet) Fotó: © Debreceni Képeslapok

Az iskola 1926-ban felvette a piarista tanító rend alapítójának a nevét, így az új elnevezése a Debreceni Kegyestanítórendi Római Katholikus Calasanzi Szent József Reálgimnázium lett – eleveníti fel továbbá az intézmény múltidézése. Rangját az is emelte, hogy az 1929/30-as tanévtől a piarista gimnázium a debreceni Tisza István Tudományegyetem tanárképzőjének gyakorlóiskolája volt.

Az intézmény kertje 1934-ben. Fotó: Fortepan / Fóris Gábor és Vastagh Miklós hagyatéka

Az intézmény honlapján olvasható iskolatörténet kitér arra is, hogy a Debreceni Calasanzi Szent József Intézet, 227 évi sikeres működése után, 1948 júniusában megszűnt létezni. Helyét a Révai Miklós Gimnázium foglalta el, amely 1950-től Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium néven működött.

A megszépített épület főhomlokzatára 2023 júniusában a kereszt is felkerült. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Az egykori piarista gimnázium épülete 2007-től a jogutódjának, a szintén egyházi fenntartású Szent József Gimnáziumnak ad otthont, mely 1996. szeptember 1. óta működik a Szent Anna utca 19. szám alatt. Íme, még egy tavaszi képünk a 2023. szeptember 3-án immár 120 éves iskolapalota pasztell zöldben pompázó, megszépített főhomlokzatáról:

A Szent József Gimnázium főhomlokzatán a ,,Róm. Kath. Főgymnasium" felirat is szépen kirajzolódik. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Az épület 1971-ben, még Kádár-címerrel, amikor a Csokonai-gimnázium működött benne. Fotó: Fortepan / Urbán Tamás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése