Keresés ebben a blogban

2023. szeptember 13., szerda

A Piac utcai „Kaszanyitzky-szellemház” rejtett titkai


Debrecen főutcáján, az 57. szám alatt működött a Kaszanyitzky-üzlet, melynek neve ma is olyan fogalom, mint például a Rickl, a Kontsek és a Sesztina. A megtiszteltetést a szolgáltatás magas színvonala mellett a város érdekében tett önzetlen áldozataiért is kiérdemelte.

A Kaszanyitzky-ház lépcsőháza, amikor könyvesbolt működött itt. Fotók: © Bányai Sándor

Mostani összeállításunkban a fenti friss külső képen kívül belső felvételeket mutatunk az épületről abból az időből, amikor még könyvesbolt működött a falai között. A képeket Kedves Olvasónk, Bányai Sándor bocsátotta rendelkezésünkre.

A Kaszanyitzky-házban a könyvesbolti időkben fotókat is kiállítottak az eredeti tulajdonos családról. Fotók: © Bányai Sándor

A patinás épület napjainkban sajnos lakatlan szellemház, miután nemrég kiköltözött belőle a korábbi könyvkereskedés. És sajnos a ponyvával letakart szomszédos Steinfeld-ház szintén „kísértettanya”.

A Kaszanyitzky-ház emeleti üvegkupolás török dohányzójának üveg- és festményrészletei. Fotók: © Bányai Sándor

Az üveg- és porcelánkereskedelmi vállalkozás 1852-től 1952-ig működött, és az 1834-ben született Kaszanyitzky Endre alapította. Az eredetileg földszintes, három lakószobás épületet 1874-ben fejlesztették a legkorszerűbb emeletes üzletházzá. A Piac utca 57. szám alatti üzlet épületegyüttese ma már csak részben van meg, miután egy tervezett bevásárlóközpont-építés miatt megcsonkolták.

A Kaszanyitzky-ház lépcsőházi szobrai közül kettő alkotás. Fotók: © Bányai Sándor

A Kaszanyitzkynál dolgozni rangot jelentett, megbecsülték a munkásokat. Itt volt alkalmazott a híres Varga Ilona is, aki nem más, mint Ady titkos rajongója, Kíváncsi Illi. Fent ebédlő is volt, a festményes, üvegkupolás terem pedig török dohányzóként funkcionált. A helyiséget az állami tulajdonba vétel után fürdőszobának használták, és bedeszkázták a tetejét.

A Kaszanyitzky névre utaló díszítés a lépcsőházban. Fotó: © Bányai Sándor

Köszönjük szépen a képeket és a figyelmet! Olvasóinkat továbbra is arra buzdítjuk, hogy régi és friss képeiket, témajavaslataikat küldjék el nekünk közzététel céljából a dkepeslapok@gmail.com címre!


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése