Keresés ebben a blogban

2024. március 5., kedd

A legszebb debreceni lakópark

Debrecen egyik legkülönlegesebb és legszebb zárt lakóparkja a Jánosi, Zrínyi, Csapókert utca, valamint a Sámsoni és a Kassai út között bújik meg az egykori laktanyával szemben, a hajdani Dózsa-pálya és a volt kisfürdő közelében, a Sámsonikert városrészben. Fotók: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

Az épületsorok oldalában raktárakat alakítottak ki. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Az elkerített övezetet képező, 90 éves városrészt legutóbb 2024. március 4-én látogattuk meg. Ezt az elszeparált helyet egységes stílusú földszintes tégla sorházak alkotják, melyekhez önálló kerttel és – telepen belüli külön – kerítésekkel rendelkező lakások tartoznak. Ezek ma is igen masszív és szemet gyönyörködtető épületek, amiket különféle élénk színűekre festettek, ugyanakkor népies tetőzetű padlások és osztott ablakú, boltíves ajtók is fokozzák a vidám, játékos mozgalmasságukat.

Egy homlokzat a telepen a Jánosi utca felől, 2024. március 4-én. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Nemrég szépeket írtunk a Kolónia utcai munkásnegyedről, szerény véleményünk szerint azonban a Kassai úti telep akár azon is túltesz. A betűkkel jelölt sorházak, illetve telepen belüli telkek között utak kanyarognak, és sok helyen garázsbódék, idős autók is állnak bent. Egy régi lakótól korábban megtudtuk, hogy katonák, hivatalnokok és pedagógusok is kaptak itt lakást a hőskorban.

Udvarrészlet virágzó fával, a Kassai út felől. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A középső, kis épületben lehetett mosni, és eleinte fürdőszoba, illemhely se volt a lakásokban. A házak végein sorakozó ajtók mögött a lakásokhoz tartozó kamrák nyílnak. A telepnek több ajtaja van, s a kocsik egy külön nagy kapun járhatnak ki-be. Egykoron a telep előtt, a Kassai (Hadházi, Szabadság) úton közlekedett a 6-os villamos, mely a Csapó utcáról egészen a köztemetőhöz, valamint a volt csapágygyárhoz is szállította az embereket.

Színes falak, boltíves lakásajtók. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Egy hajdani lakó anno azt is elmesélte, hogy 1946-ban ide jött férjhez; háziasszony volt, majd iskolában is dolgozott. Amikor beköltöztek, még úgy élt itt mindenki, mint egy nagy család. Minden rendezett volt, tele gyerekekkel, s csodájára jártak a telepüknek. A vizet és az áramot kedvezményesen kapták.

A telep Jánosi utcában sorakozó lakóházai 2024. március 4-én. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Ma pár iroda, cég is felfedezhető itt, de tapasztalataink szerint ez alapvetően egy olyan takaros lakóházi övezet, ami a pallagi Bánat utca színvonalával vetekszik.

Udvarbelső a Kasai úti lakóparkban, talán még téli álomban. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Érdemes tehát arra sétálni, körbejárni, és diszkréten kívülről gyönyörködni a színes, míves épületekben!

Egy boltíves ajtó, közelebbről. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A Wesselényi utcán tündöklő MÁV-palotákat ebben az összeállításunkban mutattuk be, a Hal közben található egykori szép vasutas-bérházról pedig itt írtunk.

Egy másik házsor raktársora, esetünkben okkeresre festve. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A fentieken kívül a Kassai út legendás helye a régi Fekete Bárány italbolt is, mely erre az anyagunkra látogatva ismerhető meg.

Zöld park, színes házfalak a telepen a Zrínyi utca felől. Fotó: © Debreceni Képeslapok

DBKL

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük! 

A hetedik képen látható udvar a másik irányból, szürke-fehér falakkal. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése