Keresés ebben a blogban

2023. április 4., kedd

Ilyen lett volna eredetileg az egyetemünk

A Debreceni Egyetem építésének történetéről nyílt archív képekkel gazdagon illusztrált tárlat az oktatási intézményben abból az alkalomból, hogy az Egyetem téri főépület 2022-ben volt 90 éves.

Összeállításunk reprodukcióit és friss épületképeit az április 13-ig megtekinthető kiállításon készítettük. A felső fotón az eredeti látványterv részletét mutatjuk be, de lentebb a teljes képet is közöljük. Előbb még íme, a kiállításnak helyet adó főépület 2023. április 3-i külső felvétele (lentebb belső is látható).

A Debreceni Egyetem főépülete 2023. 04. 03-án. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A továbbiakban a rendezvény fotódokumentumai közül szemezgetünk a teljesség igénye nélkül.A fenti archív képhez kapcsolódva mutatjuk, hogy mi található a fotón még készülő boltozat alatt:

A Debreceni Egyetem főépülete a Díszudvarral, 2023. 04. 03-án. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A következő muzeális és a többihez hasonlóan bravúros felvételről kiderül, hogy a Korb Flóris tervei alapján megszületett tudományok palotáját Vitéz Katona Mihály és Stégmüller Árpád alkotta meg.A Debreceni Egyetem könyvtárának külső fotója. Reprodukciók: © Debreceni Képeslapok

Íme, a fent ígért teljes terjedelmű látványterv a kiállításról. A kép bal alsó sarkában a megvalósultnál sokkal nagyobb főépület, valamint a botanikus kert, az Auguszta szanatórium, továbbá a klinikák, az egyetemi sporttelep és a tanári villák is szerepelnek.

Az alábbi reprodukciókról a főépület építőmestereit közelebbről is megismerhetjük.A pazar kiállítás tehát április 13-ig csodálható meg az Egyetem téri főépületben, és jó tudni továbbá, hogy a tárlaton kiakasztott képek közül sokat haza is lehet vinni. Utolsó képünkön ez a rész látható.

A Debreceni Egyetem főépületét bemutató kiállítás részlete. Fotó: © Debreceni Képeslapok

DBKL

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése