Keresés ebben a blogban

2023. január 16., hétfő

A Tanácsköztársaság útja

Debrecenben 1968-ban, az őszirózsás forradalom és a Tanácsköztársaság majdani kikiáltásának 50. évfordulója alkalmából pártbizottságunk anno egy pazar, színes propagandakiadvánnyal tisztelgett a korabeli események előtt.


A HajdúBihar 1968 című brosúrából természetesen a szintén ezekre emlékeztető sugárút fotója sem maradhatott ki. Mégpedig az a része, amit Március 21. térnek neveztek, ahol a Proletár című, hatalmas szobor állt.

A Tanácsköztársaság úti Egyetem Kávéház és a Vár/Nyomtató utcai Várkapu Étterem 1971-ben. Fotók: HBN

A rendszerváltáskor ezt a Kiss István-művet is ledöntötték (sőt letörték), mára pedig – úgy tűnik – nyoma veszett. Nem mellékesen, előzőleg itt állt a Debreceni 3-as honvéd és népfelkelő ezred emlékműve is, de az legalább máshol még megvan:

A Marton Ferenc által készített bakaszobor (1940) anno a sugárúton és ma a Kossuth Laktanyában

A helyet immár Egyetem sugárútnak és Nagy Lajos király térnek hívják, és ha megvalósult volna a 2011-es ígéret, akkor itt ma már a névadó államférfi lovas szobrának kellene állnia.

A Március 21. tér 1966-ban és napjainkban

Magát a sugárutat pedig anno Borsos József főépítész jelölte ki, és eredetileg az újonnan megépített egyetem terét, valamint Déri Múzeumot kötötte volna össze. A felszabadulásig ,,Horthy Miklós" volt a neve, a rendszerváltás óta pedig ,,Egyetem". DBKL

A Tanácsköztársaság útja látképe 1981-ben. A fotó a Debrecen utcanevei című, 1984-es könyvben jelent meg.
Fk.: Debrecen Megyei Városi Tanács V. B Művelődési Osztálya

(Ha érdekel a régi Batthyány, Kossuth és Csapó utca, akkor látogass ide.)

A régi Egyetem kávéházat már lebontották, és a látványterv
szerinti 8 emeletes lakóház lesz a helyén. Látványterv: Homologue 

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése