Keresés ebben a blogban

2022. január 1., szombat

Hófödte emlékek a hatvanas évekből


Debrecen hagyományos ócskapiacán, a Vágóhíd utcai Zsibogóban nézelődve lettem figyelmes egy senkinek se kellő képeslapkupacra. Ingyen elvihettem, és az áttanulmányozásakor leltem rá a fenti nagyon szép és értékes grafikára is. A kinyitható alkotást Szilvásy Nándor készítette, és a Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata jelentette meg 1964-ben. (A teljes fotót lásd lent.)


A kép annyira gyönyörű, hogy a ,,Légy jó mindhalálig!" 1965-ös kiadásában látható Reich-Károly-rajzok közül is ideteszünk mellé egy mesés jelenetet, fokozandó az örömteli élményt. Ez a mű a Református Kollégium behavazott kertjét tárja elénk, a többi nagyszerű grafika pedig idekattintva csodálható meg. Üsszeállításunk végéhez közeledve, íme Józsa János nagyszerű festménye:

Józsa János: Hólapátolók a főtéren (1963)

DBKL

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Szilvásy Nándor 1964-es grafikája a debreceni belvárosról és Nagytemplomról. Kiadó: Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata

(Az itt megosztott képeket se a netről loptuk le másoktól, hanem a valódi kiadványok alkotta gyűjteményünk részei. Ne lopj te se!)

Az 1936-os téli Széchenyi utca fantasztikusan szép látképét a Benedek-könyvtár tárlatán repróztuk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése