Keresés ebben a blogban

2024. január 22., hétfő

„Ufó” a debreceni Borbíró tér tetején: a régi csillagda

Debrecenben egy jellegzetes sejtlapos fémkupola gömbje csillog a magasban, az újkerti Borbíró tér 5. szám alatti, a Nagy Katalin emlékparkkal szomszédos 14 emeletes lakóház legtetején. A tetőtéri helyiség egy ufó lenne? Nem!

A 15. emeleten lévő kupolában a Magnitúdó Csillagászati Egyesület Debrecen működött. Fotó© Debreceni Képeslapok

Az 1972-ben alakult „Magnitúdó Csillagászati Egyesület Debrecen” nevű csoport működött benne, s magát a gömböt is a tagok tervezték és alkották meg 400 órányi társadalmi munkában.

A kupola amatőr csillagász látogatói 1984-ben. A fotót Zajácz Györgytől kaptuk, köszönjük szépen!

A Dehir.hu-n megjelent korábbi cikkem szerint az öt- és hatszögletű lapokkal határolt héjszerkezet Bocskai János ötlete volt, a kupola terveit pedig Piros András készítette el. A csillagdát 1984. április 10-én avatta fel Kulin György („Gyurka bácsi”), a hazai amatőr csillagászati mozgalom atyja, s az ünnepségen természetesen a város és a megye vezetői is részt vettek. Akkor még hétfőnként nem volt magyar műsor, így értelemszerűen eleinte a hét első napján tartottak nyitva.

A Borbíró téri 14 emeletes lakóház a tetején lévő csillagdával. A képet Nyitrai Daniellától kaptuk, köszönjük szépen!

A nagyközönségnek Károlyi Gábor és Szoboszlai Endre, valamint Zajácz György szolgált távcsöves és Baader-planetáriumi bemutatókkal a kupolában és az alatta lévő helyiségekben, s mindezeknek köszönhetően már az első évben 2236 fizető látogatója volt a csillagdának. A távcsővel üstököst, holdfogyatkozást, Merkúr-átvonulást, okkultációkat figyeltek meg, a kamerával pedig asztrofotók készültek. Hét év elteltével már csaknem tízezren keresték fel a létesítményt, a fenntartó azonban 1991-ben mégis bezáratta a népszerű intézményt, mégpedig anyagi okokra hivatkozva.

A csillagda lentről és a távolból is jól látszik, de az igazán pazar képet közelről nyújtja. Fotó© Debreceni Képeslapok

Kapcsolódó cikkeink sok fotóval:

A kupola 1984-ben. A fotót Zajácz Györgytől kaptuk, köszönjük szépen!

DBKL

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése