Keresés ebben a blogban

2024. január 25., csütörtök

Elásva az erdőben: Debrecen jótevőinek 120 éves kőpadjai

A Sesztina Jenő által adományozott padok egyike a 2014-es betemetésük előtt.. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A debreceni Parkerdő 2013–14-es átépítésének egyik érthetetlen tette, hogy betemették azokat a patinás kőpadokat, amik a sokak által titkos tónak nevezett területen álltak.


A fenti videót 2024. január 25-én készítettük az elásott Sesztina-padokról és a szomszédos titkos tóról.

A Sesztina Jenő által adományozott padok egyike 2024. január 25-én, elásva. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A galéria a képre kattintva is megnyitható. Fotók, videók: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

A területet a 10 évvel ezelőtti átépítésekor MTB-pályának kiáltották ki, és egy életveszélyes fatornyot is felállítottk az út mellett (mögötte a mára szintén eltávolított vakondszobor). A kőpadokat akkor górták le földdel. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A mohával benőtt, és a bevésések miatt érdekes és titokzatos ülőalkalmatosságok addig senkit nem zavartak, a légynek sem ártottak, és nagy élmény volt felfedezni, kipróbálni őket, olvasgatni a rajtuk megbújó „ősi hieroglifákat”. 

A vésetekkel tarkított ősi padok egyike a parkerdő 2013-as átépítése előtt. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Nyul Imre helytörténeti dolgozatából is tudjuk, hogy a szép kőpadok Debrecen egyik jótevőinek, a cívisvárosért nagyon sokat tett Sesztina családnak a síremlékéhez tartoztak eredetileg, és 1905-től a Kossuth utcai temetőben álltak.

A nagyerdei titkos tó 2024. január 25-én. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Sesztina Jenő a családi hamvakat és a síremléket 1936-ban, a régi temető bezárása miatt szállíttatta át az 1932-ben megnyílt a Debreceni Köztemetőbe.

A Sesztina-síremlék egyik kőpadja az „MTB-pálya” mellett betemetve, 2014-ben. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Most pedig lássuk, miként kerültek a homokkő padok a Parkerdőbe! A múltidézés szerint a régi temető bezárásakor Sesztina Jenő a síremlék négy kőpadját a városnak adományozta, és azokat a családi nyaralójukkal, a Nagyerdei körúti Sesztina-villával szemközti erdőrészen helyezték el a kirándulók szolgálata érdekében. A padok a 2013–14-es átépítésig voltak láthatók és használhatók.


Fenti videónkban a betemetett padok és lelőhelyük, a Parkerdőben rejtőző titkos tó területe tekinthető meg, majd íme, ugyanott a 2023. október 12-i állapot:


Alább pedig döbbenetes fotó az egyik méltatlan sorsra juttatott kompozícióról:

Csikkek, eldobált szemetek a Sesztina-síremlék egyik elásott padjánál, 2023 júniusában. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A titkos tó mentén a többi Sesztina-pad helyzete se különb napjainkban. A legtöbb arra járó fittyet és egyebet hány rájuk, átgyalogolnak rajtuk, és otthagyják a szemeteiket a hajdani síremlékkellékeknél.

A Sesztina-síremlék padjait is rejtő titkos tó parkerdei elhelyezkedését bejelöltük a Google térképén

Egy szó, mint száz: ez az állapot tiszteletlenség a családdal szemben és a köz javára adományozott, immár csaknem 120 éves padjaikkal szemben is. De ha névtelen padokról lenne szó, akkor is szégyen lenne így bánni velük... Jobbítatni azonban még most se késő!

A padokat ki kell emelni, restaurálni kell és áthelyezni pl. a szemközti Sesztina-villába! Fotó: © Debreceni Képeslapok

Mennyi mindent rejt még a Parkerdőben megbújó titkos smaragd tó? Fotó: © Debreceni Képeslapok


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Ez is egy lesajnált darabja az egykori Sesztina-síremléknek a Parkerdőben, 2023 júniusában. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése