Keresés ebben a blogban

2024. május 2., csütörtök

Az 50 évvel ezelőtti Mata János utca életképei sok kisgyerekkel – és ugyanott napjainkban


A debreceni Dobozi lakótelep Mata János utcai szakaszáról kaptunk beszédes, szép muzeális életképeket az 1970-es évekből, valamint a ma készített párjaikat Gergely Szekeres Erika Kedves Olvasónktól. Lássuk is egyenként a fenti fotókat! Az alábbi képen a Dobozi utcai régi bérházak egyike látható, valamint egy korabeli fém hirdetőtábla, ahol nyári ruhás gyerekek játszanak.

A Mata János utca egyik hirdetőtáblájánál játszó gyerekek az 1970-es években,
a háttérben a Dobozi utca egyik bérházának hátsó frontja

Az 50 évvel ezelőtti fotós a hirdetőtáblától jobbra nyíló panorámát is lencsevégre kapta. Ezáltal a ma is meglévő orvosi rendelő és a lámpaoszlopok akkori látványa is feltárul a múlt ködéből. No de ez még mind semmi, hiszen most következik csak a java!

A Dobozi lakótelep régi részének ma is meglévő orvosi rendelője

A következő fotón ugyanis ráláthatunk az óvodára is, és mint kiderül, volt itt egy másik, dizájnosabb hirdetővitrin is. A legfontosabb pedig az, hogy mennyi kisgyerek játszott lent az utcán a rájuk vigyázó szüleikkel a szépen gondozott parkokban. 

A Mata János utcai park sok gyerekkel és az óvodával az 1970-es években

Időutazásunk hullámvasútján most átsiklunk a mába, Gergely Szekeres Erika ugyanis lefotózta, hogy a fenti jelenetek milyenek ugyanonnan ma, 2024. május 2-án. A fák megnőttek, kevesebb a fű, és talán a gyerek is... Az utolsó fotót Siposs Bécinek köszönhetjük, aki az itteni óvodába járt, és ott készült a lent megosztott csoportképük. Köszönjük szépen ezt is!

A fenti archív képek területe ugyanonnan megörökítve,
2024. május 2-án. Fotó: © Gergely Szekeres Erika

Kedves Olvasóinkat továbbra is arra buzdítjuk, hogy archív és friss képeiket, témaötleteiket küldjék el nekünk publikálás céljából a dkepeslapok@gmail.com címre vagy a Facebook-oldalunk idővonalára!

A Dobozi lakótelepi óvodai csoportképet Siposs Béci osztotta meg az olvasóinkkal, köszönjük szépen ezt is!


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése