Keresés ebben a blogban

2024. szeptember 3., kedd

A 3. Debreceni Virágkarnevál legszebb kocsijai (1968)


A Debreceni Városi Tanács Végrehajtó Bizottsága 1968-ban harmadízben rendezte meg az Országos Virágkarnevált a „Tiszta és Virágos Debrecenért” mozgalom méltó befejezéseként – fogalmaz a szervezőbizottság akkori albuma, melyből a mostani múltidézésünk képeit repróztuk. A füzet fotóit a mozgalom filmstúdiójának munkacsoportja és Pathó Sándor készítette.

Debrecen nyitókocsija a Nagytemplomnál

Az első képen a Debreceni Ruhagyár kompozíciójában és manökenjeiben gyönyörködhetünk. Utána a cívisváros nyitókocsija halad a Nagytemplom előtt, a következő fotón pedig a Május 1. Ruhagyár virágkocsija és modelljei láthatók.



A parádén a helyi középiskolák, például a Fazekas Mihály Gimnázium diákjai is felvonultak, táncoltak. A Hajdú-Bihar Megyei Kisipari Szövetkezet mesefigurás kocsija az összefogás erejét szimbolizálta:

Hófehérke és a hét törpe

A Fővárosi Kertészeti Vállalat egy nagy sárkányt alkotott a színes virágokból.


A tévé élőben közvetítette a parádét, a Nagyerdei Stadionban például darus kocsikról is dolgoztak az operatőrök a sok ezer néző és a vonulók fölé emelkedve.

Operatőrök a darukosárban

A harmadik virágkarneválon a Videoton is kocsival szerepelt.


A Miskolci Kertészeti Vállalat a kocsonyában pislogó békával kapcsolatos szólást jelenítette meg...

„Pislog, mint miskolci kocsonyában a béka”

Nem maradhatott el az akkor már 50 éves párt virágban való megformálása sem. Az állítólag kirobbanó sikert arató kocsival a Hajdúszoboszlói Községgazdálkodási Vállalat rukkolt elő.

Lenin az ünnepi alkotáson

A Debreceni Gyógyfürdő Vállalat virágkocsija a Nagyerdei Strand nyújtotta örömöket fogalmazta meg.


Az alábbi képen nemcsak a Hajdu porszívós virágkocsiján, hanem a millió nézőn is ámuldozhatunk.


Íme a Vendéglátó-ipari Vállalat, a Nyíregyházi Kertészeti Vállalat, a Budapesti Finomkötöttáru-gyár és a Debreceni Kertészeti Vállalat kompozíciói. Végül csodálják meg a Deac színpompás virágkenuját (amiben debreceni olimpikonok is helyet foglaltak) és a további fesztiválok képeit!



Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Deac olimpiai virágkenuja

Virágkarneváli összeállításaink sok szép régi képpel:

Virágszüret a1968-as karneváli kocsikhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése