Keresés ebben a blogban

2024. július 13., szombat

A régi úttörőmúzeum az Újkerti lakótelepi ÚÁMK-ban


Debrecen leghíresebb múzeumain, például a Déri Múzeumon kívül egykor az Újkerti lakótelepen, az Újkerti Általános Művelődési Központban is megtekinthető volt egy speciális történeti gyűjtemény, az úttörőmúzeum. A képek forrása: a Méliusz Központi Könyvtárának Helytörténeti Részlege.

Gazda László (a mikrofonnál) az átadáson

Nagy László János „Úttörőmúzeum Debrecen” című füzete szerint a II. emeleten kialakított intézményt Gazda László, az MSZMP Hajdú-Bihar Megyei Bizottsága Agitációs, Propaganda- és Kulturális Osztályának vezetője adta át 1981. június 1-jén, az úttörőmozgalom 35. évfordulójára. 

Úttörőlány az Ady őrs lobogójával

Érdekesség, hogy a múzeumnak helyet adó Újkerti Általános Művelődési Központ majd csak három hónappal később, 1981. szeptember 12-én nyílt meg. A múzeumi és úttörőházi részt eleve betervezték a létesítményegyüttesbe, mely „sportkombinátot”, könyvtárat és diákotthont is magában foglalt.

A Petőfi őrs zászlója

A fent idézett füzet szerint a múzeum 1919-től mutatta be a mozgalmi életet a vitrinekben és a falakon elhelyezett relikviák és fotók segítségével. A látogatót a főkaputól feliratok és képek kalauzolták.

DISZKV jutalom csapatzászló

A múzeumban megismerhető volt a debreceni munkásotthon is, ami az egykori Margit-fürdőben működött. Kiemelt részt szenteltek annak is, hogy 1934. augusztus 7-től a helyi szakszervezetek nyolcvan munkásgyereket nyaraltattak és étkeztettek két héten át a Nagyerdőn.

Az ÚÁMK déli szárnya. Fotó: HÁÉV-archívum

Napjainkban az úttörőmúzeum épületegyüttesében többek között középiskola, kollégium, könyvtár, valamint közösségi ház működik. Ha meglenne még a gyűjtemény, akkor ma egy szuper retromúzeum sokakat érintő nosztalgikus része is lehetne...

Egy úttörőtalálkozó emléklapja

Újkerti összeállításaink sok fotóval:
Nyitóképünk teljes méretben


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése